frida.bg

Какво се случва с мазнините в тялото, когато отслабваме?

Хората обикновено вярват, че когато отслабват мазнината, която изгарят, се превръща в енергия. Според учените в Университета в Нов Южен Уелс това обаче изобщо не е така. Истината е, че мазнините се превръщат във въглероден диоксид и вода, както твърдят Рубен Меерман и професор Андрю Браун, съобщава Independent.

Проблемът с идеята, че мазнините се превръщат в енергия е, че тя нарушава закона за запазване на материята, на който се подчиняват всички химически реакции. Меърман и Браун са направили проучване сред 150 лекари, диетолози и лични инструктори, за да разберат какво се случва мазнините, когато индивидът губи тегло.

Оказва се, че само трима от анкетираните професионалисти и експерти са отговори правилно, като стигнаха до заключението, че мазнините се превръщат във въглероден диоксид и вода. Именно факта, че докато отслабваме тялото започва да отделя повече въглероден диоксид, е една от основните причини, заради които трябва да тренираме.

Ясно е, че най-много се отслабва с правилно хранене. Но е изключително важно за пълноценно, качествено и дълготрайно сваляне на теглото – да го правим и с движения и спорт. Единственият начин съзнателно да увеличим количеството въглероден диоксид, което тялото ви произвежда, е чрез движение на мускулите. Повече произведен въглероден диоксид означава повече издишан такъв и съответно – засилено изхвърляне на вредни мазнини.

Голям мит е, че мазнините в тялото са допълнителна енергия, най-вече когато те са в голям излишък. В тялото на всеки човек е нормално и задължително да има определен процент мазнина, който наистина служи за резервна енергия. Но ако този процент е много висок, тази мазнина са просто излишните калории, които сме поели от прекомерно много храна. Те са нездравословни и вредни.

Рубен Меерман и професор Андрю Браун твърдят категорично, че движението е най-важното нещо при отслабването. То може да увеличи двойно ефикасността на метаболизма ви. „С изключение на диатичните фибри всичко, което консумирате, се абсорбира в кръвта и органите, поради което е важно да увеличите количеството въглероден диоксид, което тялото ви произвежда с физическа активност“, твърдят учените.