frida.bg
успееш

Провали се, за да успееш! Да премислим представата си за провала

Свикнали сме да възприемаме провала като нещо наистина ужасно. Мислим, че провалът ще ни „изложи” в очите на другите и ще спъне бъдещия ни успех. Всъщност реалността е малко по-различна. Много често в желанието си да се предпазим от провал ние дори не опитваме много от възможностите, в чието поле бихме имали потенциал за наистина голям успех.

Независимо дали става дума за мечтана работна позиция, собствен бизнес или развиване на ново хоби. Не опитвайки спъваме успеха си далеч повече, отколкото ако се провалим стотици пъти. В истинският свят никой не е перфектен в началото на ново занимание, а провалът е трамплин към успеха. Не вярвате ли?

Стотици истории на успешни личности показват, че той идва от преодоляването на пречките, а не от избягването им. Например, Томас Едисън се е  провалил 6000 пъти преди да накара електрическата крушка да светне, а Опра Уинфри е била уволнена от първата си работа в телевизия с извинението, че „просто не става”. Тези истории са много, а поуката от тях е повече от красноречива – провалът е тестът, който животът ни поднася, за да ни изпита дали сме готови за успеха.

Какво да правим ако наистина се провалим?

Нека си позволим да изпитваме целия клъстър от емоции

Вина, срам, гняв, страх, обида, възмущение, себеотрицание и т.н. Емоциите могат да са като динамит в нас, който всеки един момент се кани да избухне. Наблюдавайте ги и си позволете да ги изпитвате. Съвсем в реда на нещата е да сте емоционални точно в този момент. Намерете начин да изразите емоциите си вместо да ги потискате. Например, направете един крос в парка или си позволете да се разкрещите в колата, за предпочитане на затворени прозорци. Позволете на емоциите си да изтекат от вас, за да дойде на тяхно мястото яснотата.

Поемете отговорност

Поемането на отговорност е нещо много различно от изпитването на вина. Вината ни разяжда отвътре и изсмуква силите ни, докато поемането на отговорност ни прави по-силни и целеустремени. Да поемеш отговорност означава да си признаеш грешката, но без да се самосъжаляваш, но най-вече, да поемеш последствията и да продължиш напред. Време е да приемем факта, че за да успеем в каквото и да е трябва да се научим да се справяме с провалите по положителен начин.

Направете промяна

Всеки гаф води началото си от малка или по-голяма грешка. Как можем да не я допускаме вече? Нека си направим план какво да променим в себе си, за да „ъпгрейднем“ уменията си и да станем по-добри в това, което правим. Може би имаме нужда от повече информация, в този случай книга или семинар в областта ще ни свършат чудесна работа. Ако имаме нужда от повече концентрация и внимание, нека опитаме да си почиваме повече, за да бъдем в оптимална ментална форма. Погрижете се за себе си и развивайте уменията – това няма как да не ви помогне да се чувствате успешни точно там, където се намирате!