frida.bg

Йога детокс: освободете натрупаните токсини с йога упражнения

Вярно е, че нашите баби дори не знаят какво означава тази толкова популярна дума напоследък – токсини. Но е факт, че преди 50 години не е имало толкова сериозен проблем със замърсяването на околната среда с химикали и токсични вещества. Този проблем в крайна сметка е причинен от нас, хората, и се връща обратно като бумеранг в телата ни чрез въздуха, водата и храната.

За щастие йога упражненията могат да подпомогнат естествените процеси на детоксикация като стимулират циркулацията на кръвта и лимфата в тялото ни. Това става, чрез серия от усукващи асани, които притискат и усукват вътрешните органи. Тези асани, освен това, стимулират действието на парасимпатиковата нервна система, което активира дълбоката релаксация на тялото и неутрализира стресовите хормони, защото стресът сам по себе си стимулира интоксикацията. 

Какво трябва да знаем за изпълнението на усукващите асани?

Изпълнявайте ги на гладно

За най-добър резултат при усукване изпълнявайте детокс упражненията на гладно. Стомахът ви трябва да е празен, а дебелото черво – освободено от токсини. По този начин ефектът ще е най-осезаем. Хапнете нещо леко поне час преди йога практиката, за да сте сигурни, че при усукване няма да изпитвате дискомфорт от притискането на коремните органи.

Усуквайте при издишване

Едно много важно правило при усукващите асани е да усукваме при издишване. По този начин обемът на белия дроб се свива и позволява по-голям капацитет на усукване. Това, от своя страна, означава по-дълбок туист, по-силна стимулация на храносмилаелната и отделителната система и по-качествен детокс ефект.

Пийте много вода

След йога практиката опитайте да пиете много вода. Тъй като процесът по освобождаване на токсините вече е активиран е добре да подпомогнем отделянето им. Изпийте няколко чаши билков чай или топла вода с лимон и ограничете напитките с кофеин, защото те задържат водата. Пиенето на много вода е важна част във всеки детокс режим, тъй като неосвободените токсини се всмукват обратно в тялото ни, а точно това трябва да предотвратим, за да имаме успешен детокс.

Предлагаме ви 20-минутно видео с детокс йога упражнения, което можете да направите по всяко време на деня!

Снимка на корица: flickr