frida.bg
работа

Как да разберем, че сме на „правилната“ работа за нас?

Много често фокусираме вниманието си върху негативните обстоятелства около нас. Естествено, за да ги избегнем. Коя работа НЕ е за нас? Каква да НЕ правим, за да имаме успех? И забравяме, че много често сме точно там, където трябва да бъдем. Независимо от обстоятелствата. Е, нека си признаем. Работата си е работа, защото не е почивка. Иначе нямаше да правим разлика между двете. Човешко е някак да се оплакваме и да си намираме причини да мрънкаме по своему. Но нека се фокусираме върху позитивното влияние, което професията ни има върху нас и живота ни като цяло. Как да разберем, че сме на „правилната” работа в правилното време?

Какво наистина харесвате в работата си?

Може би сте от тези хора, които обичат структурата и харесвате, че във вашия отдел има ясна организация кой какво трябва да прави, а това ви носи спокойствие и сигурност. Или може би имате нужда от творчески хаос и гъвкаво свободно време, а позицията на която сте ви осигурява точно това. Оценете какво харесвате в работата си. Онова нещо, което ви допада и заради, което искахте да бъдете назначени.

Как говорите за това, което се занимавате?

Начинът, по който говорим за работата си пред приятели и роднини до голяма степен определя важността й в нашия живот. Ако се оплакваме а майка си, че не получаваме достатъчно, а се скъсваме от работа, може би е време да се замислим за смяна на работното място. Но ако говорим с гордост и радост за нещата, с които се занимаваме пред приятелите си – е, нещата не са никак зле и вероятно сме на точната работа в точното време!

Приемете факта, че няма идеална работа

Дори да ръководите собствен бизнес рано или късно ще се сблъскате с този неоспорим факт. Няма идеална работа. Дали работим с хора или с документи, всяка работа има своите плюсове и минуси. Приемете, че и най-идеалната позиция ще ви сблъска със ситуации, които ще предизвикат разбиранията и възможностите ви. Ако се чувствате на мястото си и като цяло харесвате работата си, но стресът ви идва в повече просто намерете начини да си почивате повече. Често стресът ни кара да не харесваме работата си, а не нещо друго. Нека намираме време за себе си и да приемем, че сме на правилната работа в момента.  Това, естетсвено, не изключва възможността да сменим позицията си в бъдеще. Но нека оценим какво имаме днес!