frida.bg

Какво се случва с детския мозък, когато детето чуе гласа на майка си?

Денят на майката вече премина, но според нас всеки ден в годината трябва да е такъв. Може да звучи като клиширана позиция, но ние не сме фенове на това само в един ден от 365 да бъдат почитани неща като любовта, майчинството и жената. Затова и днес искаме да ви разкажем нещо интересно, свързано с най-уникалната и силна обич на този свят – връзката между дете и майка.

Проучването, проведено в Станфордския университет и публикувано в сборника на Националната академия на науките, изследва мозъчната дейност на 24 нормално развиващи се деца на възраст между 7 и 12 години, докато слушали записи на различни женски гласове, четящи обикновени думи. Някои от думите на записа са изречени от майката на детето, а други са казани от непознати жени, съобщава TIME.

Това, което учените установили е удивително.

Въпреки че нарочно бил поставен в объркваща ситуация, слушайки различни гласове, детския мозък успявал да разпознае гласа на майка си. Това се случило в 97% от случаите, въпреки че той им бил пуснат за по-малко от 1 секунда. Оказало се, че майчиния глас играе важна роля в детското мозъчно, социално и емоционално развитие.

След това изследователите, благодарение на напълно безвредни мозъчни скенери, разгледали кои области на мозъка на децата били стимулирани от майчиния глас. Без изненада учените установили, че звукът на мама стимулира много повече части от мозъка, отколкото само онези, които се занимават със слуха. Детските мозъци веднага показвали активност в областта свързана с емоционалната информация и онзи, свързан с „награждаването“.

Изненадващо било, че при много от децата се наблюдавало и активиране на областта, свързана с виждането и разпознаването на лицата. Малчуганите моментално започнали да визуализират майката в главите си. Тъй като децата, по време на изследването, са гледали черен екран, мозъчната активност в тази област е неочаквана.

Учените намерили и друг повтарящ се модел – колкото повече невронни връзки активирал в мозъка на детето гласът на майката, толкова по-социално и комуникативно било то. Изследователите предполагат, че това се дължи на огромната роля на майката във възпитанието, възприятието и характера на децата. Те се надяват, че благодарение на този модел биха могли да открият нови ефикасни методи за борба срещу болестите от аутистичния спектър.

Едно обаче било сигурно – гласът на майката пораждал експлозия в детския мозък, активирайки множество центрове. Сравнено със слушането на случайните гласове – разликата била огромна. Поредното доказателство защо и колко е важно да се говори на децата непрекъснато – още от първите им дни на този свят. Вече многократно е установявано, че бебетата, на които се приказва редовно, имат много по-голям шанс, когато пораснат да бъдат социално активни, комуникативни и успешни. Но не забравяйте, че не е важно само дали и колко говорим на децата си, а и какво.