frida.bg
секс

За (не)достатъчния секс и барометъра на собственото ни тяло

Какво значи „достатъчен“ секс за вас? Според статистиката за „нормално”, според медийните пропаганди и … според езика на собственото ви тяло? Сексът е едно от най-интимните изживявания, които споделяме с партньора си. Но в същото време това най-съкровено нещо помежду ви е подложено на голяма доза натиск – от света около нас, но и от нас самите. Понякога е трудно да установиш дали всичко в това отношение е наред, сигнализира проблем или … се случва нещо нередно. Рано или късно сексът намалява във връзката. Вече не е като в началото, когато можехте да останете в леглото цял ден и ласките никога не ви бяха достатъчни. Когато отношенията се установят сексуалните хормони (ендорфини) намаляват за сметка на любовните (окситоцин), а сексът вече не е толкова интензивен и … редовен.

Колко секс всъщност е достатъчно?

Да, вероятно се обичате много повече от преди, но някак искрата между чаршафите намалява и често се чудим – до колко това е нормално? Повечето двойки изживяват тези промени, понякога с терзание, а друг път с приемане на нещата такива, каквито са. В крайна сметка трябва да приемем, че двойките, които са две и повече години заедно правят секс средно веднъж седмично. Понякога повече, понякога по-малко. Когато умовете и на двама ви са заети с работа, задачи, грижа за децата понякога може да минат и седмици, без да се замислите за секс. Естествено, добре е да компенсирате липсата, за да не оставите искрата на сексуалността да угасне завинаги. Но е факт, че повечето двойки правят секс доста по-рядко, отколкото се смята за нормално от общественото око. И точно затова изпитват вина, че не влизат в стандартите за честота на секса.

Колко секс е достатъчно за вас?

Най-точният барометър, който можете да използвате за да определите колко секс е достатъчно за вас е барометърът на собственото ви тяло. Ако тялото ви можеше да говори, какво щеше да ви каже по въпроса? Може би сексът му идва в повече и просто иска да си почине тази вечер? Или тялото ви иска повече, отколкото получава? След като разберете своя отговор е време да синхронизирате своето тяло към тялото на другия. А колко често е достатъчно за вашия любим? Намирането на балансът между потребностите от секс на двама души с откровено различни усещания  понякога е предизвикателна задача. Но точно тук идва комуникацията с нейните прекрасни ползи да свързва усещанията ни в едно цяло. Изразяването на потребностите е един от начините да се разберем и установим нашето уникално разбиране за нормално, което включва Мен и Теб. Нищо повече.