frida.bg

5 храни за по-добър сън

Ние сме това, което ядем. Чували сте тази консистенция, нали? Е, тя е абсолютно вярна. Защото от нашето хранене зависи здравето ни, настроението ни и дори съня ни. Другата седмица е Световният ден на съня. Милиони хора по целия свят страдат от безсъние, което води до редица проблеми със здравето. Ето защо ви представяме 5 храни, които могат да ви помогнат да заспивате по-добре. Информацията е от здравните и диетични експерти на британския вестни The Guardian.

Птиче месо и ядки

Пуйката и пилето съдържат високи нива на триптофан, който повишава серотонина. Както знаем именно серотонина е най-важния невротрансмитер , отговарящ за съня. Освен това храните, които са с високо съдържание на триптофан и витамин В6 (като птичето меси), ще помогнат на тялото ви да освободи мелатонин, хормона на съня. Други добри източници на триптофан са боба, лещата, сиренето, тофуто, рибата тон, яйцата и най-вече ядките и семената.

Череши

Черешите имат изключително високо съдържание на чист мелатонин. Те са едни от малкото храни, които имат в състава си този хормон в чистия му вид. Друга подобна храна е овесената каша.

Банани и листни зеленчуци

Храните, които имат високо съдържание на калий и магнезий, спомагат за отпускане на мускулите, защото много хора страдат от болки и отоци в краката, които им пречат да заспят нощем. Добрите източници на магнезий са зърнено-житните култури, ядките и тъмно зелените листни зеленчуци. Богатите на калий храни са бананите, картофите, кайсиите и млякото.

Прeбиотиците

Изследване от миналата година, направено от Университета на Колорадо Боулдър установи, че пребиотичните фибри, които се намират в храни като нахут, артишок и праз и които хранят добрите бактерии в червата ни, могат да подобрят сънят ни.

Фибри

Проучване в Колумбийския университет, проведено върху 26 доброволци, установи, че диета, богата на фибри – храни като боб, леща, плодове и пълнозърнести храни, може да доведе до по-добър сън, докато диета с по-голям прием на наситени мазнини и по-малко фибри, са свързани с по-лек и не толкова дълбок сънен цикъл. Така е – винаги е по-добре да ядете вечер подобни храни, а не мазно и червено месо, както повелява българската традиция.

И има значение колко ядете

Всеки, който се е олюлявал след гигантски празничен обяд, знае колко сънлив може да ви направи тежката храна. Но всъщност, дългосрочно, по-малките, но редовни хранения, са важни за съня. Много хора се чувстват сънливи след голямо хранене, защото преяждат и скоростта на промяна в кръвната им захар стимулира реакцията на инсулин, която ги успокоява. Това обаче не е полезен ефект, а дори напротив. Освен това след преяждане ни се доспива за малко, но скоро след това идва прилив на енергия, защото храната започва да се усвоява. За сметка на това – редовното хранене с по-малки количества води до по-редовни и качествени цикли на съня.