Пролетта вече е тук! Време е за пролетен детокс и диета, богата на свежи плодове и зеленчуци, а защо не и подправки. Много от нас пренебрегват магданоза в кухнята или го използват само за подправяне на ястията. Но всъщност той може да бъде една чудесна основа за салата.
Магданозът може да замести марулята и спанака и да напълни чинията ни с богатство от нутриенти, сред които витамин А, К, С и Е, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, витамин В12, калций, холин, фолати, желязо, манган, калий, фосфор, мед и цинк.
Освен това, магданозът ще подобри възстановяването на мускулите ви след тренировка и ще ви предпази от мскулни крампи, благодарение на богатотот си съдържание на магнезий. Нека не забравяме и страхотния вкус! Предлагаме ви една невероятна рецепта на основата на магданоза, която да направите лесно вкъщи за един наистина свеж старт на пролетната диета!
Магданозена салата с бадеми и сушени кайсии
Какво ви трябва?
- 1 ч.ч. сварена киноа (можете да използвате булгур или ориз)
- 2 връзки пресен магданоз
- 1 краставица
- 1/2 ч.ч. натрошени бадеми
- 6-8 сушени кайсии (без захар)
- семена за поръсване (ленено семе, сусам, тиквено семе)
За дресинга:
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. ябълков оцет
- 1/2 с.л. горчица
- 1 скилидка чесън
- 1/2 .л. захар
- 1/2 ч.л. сух босилек
- сол и черен пипер
Как да я приготвим?
Смесете всички съставки, нужни ни за дресинга. Добавете скилидката чесън, разрязана на две. Оставете сместа да престои 1 час, за да се смесят ароматите, след което извадете чесъна. Сварете предварително киноата или булгура. Винаги можете да използвате ориз, ако така предпочитате, с киноа става най-хубаво. Нарежете сушените кайсии на парченца или ивици, както и магданоза – на много ситно. Добавете кайсиите и магданоза заедно с натрошените бадемите към предварително сварения и охладен булгур (или киноа). Добавете постепенно от дресинга като не забравяйте да опитвате на вкус. Накрая добавете черен пипер и сол и поръсете със семена по избор, например сусам и ленено семе. Да ви е вкусно!