frida.bg

Серотонин за отслабване: какво трябва да знаем?

Серотонинът е известен като хормонът на щастието, но той е много повече от това. Този моноаминен невротрансмитер, който се произвежда в невроните на централната ни нервна система играе важна роля в много физиологични и емоционални процеси. Той регулирането телесната ни температура, съня, агресивността, сексуалността и не на последно място – апетита! Факт е, че невротрансмитерът серотонин може да ни помогне да отслабнем … и то с голяма усмивка!

Как серотонинът може да ни помогне да отслабнем?

Преди повече от 30 години, д-р Ричард Уитмън открива, че триптофанът, който изгражда молекулата на серотонина, се образува в мозъка след консумация на сладки храни и въглехидрати. Триптофанът е аминокиселина, която също така се открива и във всички протеини, но консумацията на протеини възпрепятства преминаването на триптофана от кръвта към мозъка. Причината за това е, че богатите на протеини храни ни набавят много аминокиселини в кръвообращението ни. Вссички те се съревновават за това да преминат бариерата и да се влеят към мозъка. Като по-слаба молекула, триптофанът просто не печели състезанието, а протеините не успяват да ни помогнат в образуването на серотонин.

При въглехидратите обаче това не е проблем и точно за това те ни карат да се чувстваме толкова добре. Богатите на въглехидрати храни директно се трансформират в глюкоза, която стимулира производството на инсулин. Той, от своя страна, стимулира бързото навлизане на различни съединения в кръвния поток, включително аминокиселината триптофан. По този начин тя бързо се придвижва към мозъка и там се превръща в любимия на всички хормон серотонин. Не случайно съществува т.н. емоционално хранене на възглехидрати.

Как да си набавим серотонин?

Факт е, че серотонинът се произвежда в тялото ни, но това не означава, че не можем да стимулираме продукцията му, за да се справим със симптомите на дефицит – проблеми със съня, мигрена, затлъстяване и наднормено тегло. Това може да стане като си набавим 5-HTP, хранителна добавка, която се извлича от африканското дърво грифония (griffonia simplicifolia). Грифонията се използва за лечение на безпокойство, депресия, безсъние, мигрена, главоболие и регулиране на апетита с цел отслабване.

Тези свойства на грифония се приписват на аминокиселината 5-HTP, която може да се набави като хранителна добавка. Приемана самостоятелно или в комбинация с други съставки, грифония намалява апетита и увеличава засищането и удоволствието от храната. Дори в малки дози аминокиселината ще ви помогне да премахнете т.н. „вълчи глад“, да се справите с емоционалното хранене, да намалите количеството приемани въглехидрати и да намалите теглото си. Да, това се нарича отслабване с усмивка на лицето!