frida.bg
обвързване

Как да разберем, че връзката ни е преминала към … обвързване?

Това, че имаме приятел от 2, 5 или 10 години не означава непременно, че връзката ни е преминала към обвързване. Какво имам предвид? Много съвременни двойки избират свободата пред това да се обвържат с някого наистина дълбоко. Дали ни е страх от обвързване или има някакво друго основание за това – често крачката към обвързването е само наполовина направена или не е направена въобще. Какво всъщност означава да бъдеш „обвързан“?

Да бъдеш обвързан е като да дадеш обещание

Да бъдеш обвързан е като да дадеш обещание, а да дадеш обещание означава да опиташ да го спазиш. Несигурните условия, в които живеем имат своята проекция в нашия вътрешен свят. Самите ние се сме сигурни в нищо – дали утре ще имаме покрив над главата, дали ще живеем в този град или държава, дали ще продължим да искаме да сме с другия… Несигурността поражда страхове, а страховете ни карат да се страхуваме да даваме обещания.

Да се обвържеш означава да станеш част от „ние“

Да се обвържеш означава да станеш част от „ние“, а това означава по-малко „аз“. Това е сърцето на една връзка, но много от нас са твърде заети със себе си, за да поискат да станат част от нещо по-голямо. Точно в това е проблемът. Мислим си, че ако се обвържем ще загубим себе си, но не подозираме колко много ще спечелим, защото има някои неща, които могат да бъдат разбрани, усетени, преживяни само когато сме в топла, интимна, сърдечна връзка.

Да се обвържеш означава, че извървяваш стъпките

Да се обвържеш означава, че извървяваш стъпките, които всяка една връзка извървява. Решението за съвместен живот, за споделяне на радостите и болките, решението за скрепяване на връзката в брак или не, решението за създаване на дете или не. Обвързването означава извървяване на стъпките към изграждане на семейство – тухла по тухла. Всяка любов има нужда от цел и основа, а истинското обвързване означава да не те е страх да скочиш в непознатото, в любовта, в доверието, в интимността и във връзката с другия…