frida.bg

Кои са нещата, които родителите могат да научат … от децата си?

Кои са нещата, които родителите могат да научат от децата си? Оказва се, че тези неща съвсем не са малко, особено според детето-чудо Адора Свитак. Адора е родена през 2007 година и само на 10 години се превръща в дете-писател и публичен лектор, защитаващ правата на децата да говорят за своите проблеми и гледни точки. Тя започва да работи съвместно с TED, INK Talks и други неправителствени организации и да изнася публични лекции и то само на 13 годишна възраст.

Нейната първа лекция за TED е „Какво децата могат да научат от родителите си?“, която само за ден събира над 4 милиона преглеждания в сайта на ted.com.  Почти веднага след това Адора започва да ръководи TED конференцията за младежи, чиято мисия е децата да имат право да говорят за нещата, кито са важни за тях. Макар Адора вече да е на 21 години, все още има какво да научим от нейната първа и изключително мъдра лекция.

Кои са нещата, които родителите могат да научат от децата?
„Детско поведение“ е просто нарицателно и няма нищо общо с възрастта

Възрастта няма нищо общо с „детинското поведение“ и Адора може да обоснове гледната си точка повече от добре. Характеристиките, които определят думата „детиснки“ се срещат при възрастните толова често, колкото и при децата. Време е родителите да преосмилят употребата на тази дума, особено като форма на критика. Тъй като безотговорното поведение и ирационалното мислене са характеристики, които често съпътстват решенията на възрастните, нека не дискриминираме децата само, защото са деца.

Трябва да слушаме мечтите на децата си

Децата знаят много добре от какво има нужда светът. Например, те усещат, че трябва да се направи нещо за гладуващите деца в Африка и искат веднага да им изпратят джобните си. И точно тук трябва да спрем и да се замислим. Децата знаят по-добре от нас и нямат ментални спирачки и предубеждения, а директно преминават към действие. Въззрастните биха започнали да смятат и премислят и доброто дело ще остане просто идея, родена за миг в гавите им. Децата наистина вярват, че всичко в този свят започва от една безумна мечта и след това тя се превръща в реалност. Е, трябва да слушаме мечтите на децата си, защото те са бъдещето Утре.

Вижте цялта лекция на Адора с превод на български език!