frida.bg

Самотата: защо не трябва да я пренебрегваме и как да се справим?

Самотата и усещането за изолираност от другите са психологичен проблем, с който все повече хора се сблъскват в ежедневието си. Но какво правим? Опитваме да я скрием, за да не изглеждаме слаби, но проблемът единствено се задълбочава. Колкото повече опитваме да избягаме от проблема, толкова той става все по-упорит. Защото бягайки от другите, всъщност бягаме единствено от себе си.

Като добавим към тази „вътрешна гоненица” и ефектът на комуникацията от разстояние, която социалните мрежи ни осигуряват, ефектът е още по-вледеняващ. Топлотата в отношенията ни бавно и сигурно се изпарява, а самотата става състояние, напълно нормално за съвременния човек. Състояние, което води до все по-голяма изолация, депресия, затлъстяване, отпадане от социалната стълбица и дори преждевременна смърт.

Според обширно изследване, проведено от  American Psychological Association, добрите социални връзки се асоциират с намаляване на риска от преждевременна смърт с цели 50%, докато социалната изолация увеличава рисковете от затлъстяване и преждевременна смърт точно наполовина. Затова не трябва да подценяваме ефектите от изолацията и вместо да се правим, че проблем няма, нека помислим…

Какво можем да направим, за да се справим със самотата?
Отворете сърцето си за другите

Ако сърцето ви е пълно със страхове: дали другите ще ви отхвърлят, какво мислят за вас, как ви оценяват и т.н., вие сами ще се обградите със защитни стени, чиято цел е да ви предпазят от потенциално отхвърляне и нараняване. Това, което се случва на практика е, че не допускате хората до себе си и по този начин сами се залоствате в затвора на самотата. Отворете сърцето си за другите и пуснете страховете да си отидат. Да, може би ще бъдете наранени. Да, не всички ще ви харесват. Но какво от това? Там някъде има хора точно като вас, които също толкова имат нужда да намерят нови приятели и сродни души, с които да се свържат.

Намерете време да поддържате връзките си

Дори и да нямаме проблеми да се сприятеляваме, понякога е трудно да отделяме нужното внимание на приятелските си връзки и те бавно започват да отпадат. Всяко отношение е като растенията. Ако не се грижим за тях, не ги поливаме и не им даваме светлина, те бавно залиняват и загиват. Нека отделяме време, за да подхранваме връзките си с обич и любов.

Вашата социална среда зависи от вас

Затова отговорността за това да имате такава лежи единствено и само във вашите собствени ръце. Помислете къде бихте намерили хора с интереси, сходни на вашите. Например, кварталното кафене или клуб по тенис или литературно четене. Има толкова много места, които са създадени само, за да събират хора със сходни интереси. Просто се осмелете да отидете в някое от тях – хем ще научите нещо ново, хем ще се запознаете с интересни хора.

Потърсете помощ

Чувството на самота и изолираност често вървят ръка за ръка с  голяма торба неприятни емоции като срам, вина, страх, гняв и много други. Те често действат като вериги, които буквално оковават краката ни и не можем да се придвижваме свободно в живота си. Ако усещате, че не можете да се справите сами потърсете помощ от приятел или психолог и споделете това, което ви измъчва отвътре. Ако потърсите помощ вие вече сте направили крачката към свързването и излизането от омагьосания кръг на самотата.