frida.bg

Правете йога и се освободете от болката в кръста и гърба

Дори и когато опитваме да се движим, например плуваме два пъти седмично или посещаваме фитнес залата в квартала, това често не е достатъчно, за да компенсира часовете, които прекарваме в седнало положение на работа. Всеки от нас има нужда от нещо по-различно, за да достигне до гръбначния стълб и да раздвижи тялото си цялостно и в същото време да се освободи от сковаността и напрежението, които често блокират раменете ни, гръбначния стълб, кръста. Йога е идеалното решение, а  някои упражнения можете да правите по всяко време на деня, дори в обедната почивка. Откъде да започнем?

Заздравяване на мускулите с планк

smiling woman doing plank on mat in gym

За да бъде гръбначният ни стълб стабилен трябва най-напред да заздравим мускулите на корема, а нищо не прави това по-добре от добрия стар планк. Освен заздравяване на корема, планкът ще засили цялостно мускулатурата на тялото ни – рамене, ръце, гръб и бедра. Освен това планкът ще подобри стойката ни и ще внесе баланс на силата в цялото ни тяло. Не случайно планкът е едно от най-добрите упражнения, които трябва да правим всеки ден. Започнете с лека загрявка на цялото тяло и опитайте да задържите в планк 30 секунди като постепенно започнете да увеличавате до минута, а след това и до 2 минути.

Маласана или йогистки клек

Yogi squat - Malasana

За да направите маласана разтворете стъпала на ширината на постелката за йога и клекнете напълно като поставите ръцете в намасте, една в друга, а лактите остават от вътрешната страна на коленете. Тази поза отваря тазобедрените стави, разтяга мускулите по бедрата и в същото време огъвкавява гръбначния стълб и глезените. Освен това, маласана облекчава напрежението в гръбначния стълб. Ако усетите напрежение в тази област през деня винаги можете да направите маласана и да задържите 3-4 вдишвания и издишвания.

Навеждане напред от стоеж

Uttanasana

Навеждането от стоеж, или уттанасана, ще освободи напрежението в гръбначния стълб и кръста и в същото време ще издължи мускулите в задната част на краката ви, както и задколянното сухожилие, което задържа напрежение и стрес, когато цял ден стоим пред компютъра с кръстосани крака. Отворете стъпалата си на ширината на тазобедрените стави, леко свийте коленете и просто се отпуснете към земята от кръста. Нека главата, лактите и раменете ви се отпуснат напълно. Останете тук отново 3-4 вдишвания и издишвания и се изправете внимателно като поемате въздух.

Снимки в статията: flickr