frida.bg

Как да приготвяме сладкиши със стевия, вместо със захар?

Всички ние обичаме домашно опечени сладкиши. Току-що извадени от фурната, с аромат на уют, дом, топлина… Но да бъдем честни, сладкишите на баба бяха обилно напоени с бяла захар, а това съвсем не се вписва в днешната ни представа за здравословно хранене. За щастие има начин да приготвяме сладкиши, само си представете любимите си бисквити, кекс и мляко с ориз, които съдържат 0% захар. И най-вече, 0% угризения! Това е напълно възможно ако се научим да използваме стевия вместо захар. Наричат стевията „медената билка“ заради сладкия й вкус, но тя също така има много ползи за здравето ни, сред които нормализиране на телесното тегло, понижаване на холестерола и подобряване работата на цялата храносмилателна система.

Използването й в кухнята ни обаче изисква няколко тънкости. Важно е да знаем мярката, защото ако прекалим ще получим горчив вкус, а ако сложим твърде малко – няма да усещаме сладост. Какво трябва да знаем, за да приготвяме сладки вкусотийки със стевия и без никаква захар у дома?

1 чаша захар = 1 ч.л. течна стевия

Когато използваме течна стевия има едно правило: 1 ч.ч. захар в рецептата се замества с 1ч.л. течна стевия или 1.2 чаена лъжичка. Много е важно да прочетем и какво пише на опаковката, тъй като различните производители влагат различно количество екстракт от стевия. Ако вашата рецепта съдържа кисели съставки, като лимони или боровинки, може да се наложи да добавите малко повече стевия. Започнете с по-малко количество и пробвайте, докато вкусът ви се стори идеалният!

Добавете малко обем

Захарта играе важна роля в приготвянето на сладкиши, защото добавя обем в рецептата. Когато печем със стевия, трябва да помислим как да добавим обем, за да получим същата консистенция. Например, това можем да направим като добавим още едно яйце, кисело мляко или плодово пюре. Зависи много от съставките в самата рецепта. Експериментирайте и създайте гъстотата, която ви е нужна!

Печете сладкишите под 200 градуса

Опитайте да печете здравословните си сладкиши със стевия под 200 градуса, тъй като над тази температура молекулата на стевията се разрушава. Много от сладкишите изискват предварително загрята фурна на 250 градуса, но ще се убедите, че и на по-ниска температура сладкишите се изпичат повече от идеално!