frida.bg

Кърменето оказва дългосрочни ползи за сърцето на майката

Отдавна се знае, че кърменето е полезно за бебето. Все пак това е най-естественото нещо на света и никое изкуствено хранене не може да го замени. Въпреки това лекарите все още не са разгадали напълно тайните на този процес. Едно проучване обаче ни помага да вникнем по-добре в него, съобщава британският вестник „Индипендънт“.

Различни изследвания категорично са доказвали, че кърменето помага както на детето, така и на майката, давайки и на двамата безброй здравословни ползи, включително силно намален шанс за възникване на рак на яйчниците. Ново проучване затвърждава и надгражда сегашните.

То е извършено от Американския колеж по кардиология, където лекарите са открили, че майките, които кърмят бебетата си в продължение на поне шест месеца имат по-добро сърдечно-съдово здравословно състояние години наред, в сравнение с тези, които никога не са кърмили бебетата си. Това е наистина много хубаво, защото и до ден днешен причина номер едно а смъртност в развитите страни са именно заболяванията, свързани с кръвоносната система и сърцето.

Това е първото проучване, което оценява начина, по който кърменето въздейства върху здравето на сърцето години след като жените са имали деца. „Изследването допълва доказателствата, че лактацията е важна не само за бебето, но и за майката“, казва водещият автор Маламо Кютерис, кардиолог от университета в Питсбърг.

Полезно за майката и детето

Екипът изследователи намират 678 жени, които са били бременни в периода 1998-2004 г. и са участвали в различни научни изследвания тогава. Екипът започва да изследва всяка една жена и да следи здравословното й състояние и историята на заболяванията й средно 11 години след като е родила. Лекарите питат жените дали са кърмели и колко време, като ги разделят на различни групи, в зависимост от отговорите. После проследяват средното здравословно състояние на жените от различните групи.

Жените са разделени на три групи: тези, които са кърмели в продължение на шест месеца или повече, тези, които са кърмели за по-малко от шест месеца и тези, които въобще не са кърмели. Накрая се оказва, че кърмещите жени имат средно по-добри показатели за здравословното състояние на сърцето.

Резултатите били доста категорични и подсказали на учените, че това няма как да е случайност. Въпреки всичко – за да се докаже категорично връзката между кърменето и здравето и най-вече – на какво се дължи тя – са необходими още по-задълбочени и мащабни изследвания и проучвания.