frida.bg
знаците

5 храни, които ще ни помогнат да неутрализираме акнето

Акнето е доста често срещан проблем не само сред тийнейджърите,  но и в зряла възраст. Не е нужно дори кожата ви да е проблемна. Понякога хормоналната ни система излиза от баланс или има възпалителен процес в тялото ни … и пъпката е налице. Тя ни сигнализира, че нещо в ораганизма ни не е наред. Точно в тези случаи имаме нужда от спешни мерки за елиминиране на проблема.

В повечето случаи избираме козметичен продукт за локално неутрализиране на пъпката, без да се замисляме за сигналната й функция. Бактерията на акнето най-често се причинява от възпалителен процес, който се случва под нивото на кожата ни. Затова е добре да се замислим как можем да повлияем акнето отвътре, не сам отвън.

Можем да направим това като включим точно определени храни, които неутрализират възпалението отвътре и лекуват акнето по най-естествения начин!

Кои храни ще ни помогнат да неутрализираме акнето?
Чесън

Антиоксидантите с чесъна буквално унищожават бактериите в тялото ни, включително и тези, които причиняват акне. Натъркайте нарязана скилидка чесън върху пъпката и така ще й въздействате локално. Но за най-добър ефект опитайте да похапвате по-често чесън – в салата или заедно със задушени зеленчуци.

Куркума

Куркумата има мощно противовъзпалително действие, което унищожава вредните бактерии, включително тези на акнето. Тя успешно се бори с възпаленията, както и с патогенните като бактерии и вируси. Смята се, че хроничното възпаление в тялото е в основата на почти всяко заболяване на Запад. Приемайки куркума под формата на чай или заедно с храната ще ни помогне не само да се справим с акнето, но и да подобрим цялостно здравето си.

Джинджифил

Джинджифилът се бори с възпалителните процеси в тялото, но също така ни помага да се справим с възпалението, което причинява акне и проблеми с кожата. Пийте чай от джинджифил, за да се предпазите от инфекции и също така да имате хубава и чиста кожа!

Кокосово масло

Наситените мазнини, съдържащи се в кокосовото масло, имат антимикробни свойства и помагат при справянето с различни бактерии и гъбички, които могат да причинят възпаление в организма. Кокосовото масло помага за усвояването на витамините, минералите и аминокиселините и се грижи за нашето здраве и красота отвътре навън!

Мед

Пчелният мед има много ползи за здравето ни – той стимулира имунната ни система, а флавоноидите, които съдържа, стимулират клетъчната регенерация (обновяване). Също така пчелният мед има силно антибактериалното действие, така че хапвайте по една лъжица мед през деня – хем за красота, хем за здраве!