frida.bg
голота

Какво да хапваме, за да си набавим „слънчевия“ витамин D?

Витамин D e витаминът на слънчевата светлина, от който зависи настроението ни, нивата на енергия в тялото ни и чувството ни за щастие. Наричаме го витамин, но той всъщност е хормон, който произвеждаме под кожата си. Имаме нужда от директна слънчева светлина, за да се снабдяваме с него, но какво да правим, когато слънцето липсва?

Всеки от нас има нужда да прекарва между 15 и 20 минути на слънце абсолютно всеки ден. Това често е невъзможно не само защото слънце няма, а и защото в скъсения зимен ден ние сме затворени в офиса и нямаме възможността да излезем и да се порадваме на зимното слънце. Факт е, че витамин D ни е нужен, защото липсата му води до умора, депресия, слаба имунна защита, болка в мускулите и ставите и най-общо лошо настроение.

Какво да хапваме, за да си набавим доза „слънце“, дори и в мрачното време?
Мазна риба

Витамин D се съдържа в обилни количества в мазните видове риба, каквито са сьомгата, скумрията, сардините и рибата тон. Според специалистите, едно парче задушена сьомга съдържа повече от нужната ни доза витамин D за деня. Хапвайте риба 2 пъти седмично и това със сигурност ще компенсира липсата на слънце през зимата.

Яйца

Смята се, че жълтъците на яйцата са следващия „герой“, който ще ни помогне да си набавим необходимия „слънчев“ витамин, а освен това те ще ни дадат и една добра доза пълноценен протеин.

Гъби

За хората, които не си падат по животинските продукти, насреща идват гъбите. Те съдържат богато количество полезни хранителни вещества, сред които и витамин D. Най-добрият източник сред гъбите е гъба шийтаке. Правилото е: колкото по-огрята от слънцето е била гъбата, толкова повече витамин D съдържа.

Храни, съдържащи магнезий

Тялото ни също така се нуждае от минерала магнезий, за да усвоява пълноценно витамин D. Консумирайте повече храни с магнезий като спанак, водорасли и пълнозърнестите храни. Добавете в менюто си повече домати, сладки картофи, елда, тиквени семки, фъстъци, овесени ядки и черен шоколад.