frida.bg
Карма

Уроците на Карма, които правят живота ни по-добър и смислен

Карма е духовният принцип за причината и следствието. Законът на Карма се основава на златното правило, че всички наши мисли и действия сеят семена в съзнанието ни и резонират обратно към нас. С други думи –  рано или късно, всичко се връща и това е универсален закон, проповядван в една или друга форма от повечето духовни учения, и потвърден емпирично от класическата механика.

Законът на Карма напомня по много начини за закона за всеобщото привличане на Нютон, според който всяко действие предизвиква равно по сила противодействие. Световната мъдрост също борави от край време с тази идея, перефразирайки я в сентенции като „Колкото повече даваме, толкова повече получаваме“, „Каквото повикало – такова се обадило!“, „Каквото посееш, това ще пожънеш“, както и под формата на различни морални норми на поведение, които в крайна сметка ни учат да се отнасяме към другите по начина, по който искаме другите да се отнасят към нас.

Карма

И въпреки че потънали в забравата на материалния свят, често губим тази въздесъща перспектива, животът не престава да ни припомня как всички ние сме подвластни на универсалния кармичен закон и неговите производни. Рано или късно, с добро или с лошо, животът ни кара да разберем колко важно е кармичните уроци да бъдат научени.

Нека си припомним по-важните уроци на Карма и да ги използваме всеки ден като красив аксесоар  в мислите си. Нека ги превърнем в свои ежедневни мантри за по-добър и смислен живот. Ето някои от тях:

Нашият свят е нашето огледало

Ние сме неделима част от Вселената и в непрекъсната интеракция с околния свят. Заобикалящата ни среда е отражение на нашите мисли, желания и действия, както и ние сме нейни отражения.

Атмосферата и обстоятелствата, които ни заобикалят не са нещо извън нас, а напротив – те са под наш непрекъснат контрол и влияние. Всичко, което правим оставя отпечатък върху средата ни. За добро или лошо, нашата енергия под формата на мисли, думи и дела се материализира в хора и обстоятелства, които изпълват живота ни.

Карма

Страданието продължава дотогава, докато не научим урока си

Хроничното страдание и неуспехи са следствие от повтарящ се грешен модел на поведение. Поредицата от разочарования е сигнал да потърсим причината в себе си.

Ако вземем за пример интимните взаимоотношения – ще продължим да се спъваме във връзките си докато не спрем да правим едни и същи грешки с партньорите си или продължим да избираме грешни партньори.

Само когато научим урока си, ще спрем порочният кръг, в който сме зациклили.

Уроците си сме научили тогава, когато мислите, думите и делата ни следват техните поуки.

Не можем да избягаме от истината

Нашата вътрешна истина, която отказваме да признаем или приемем, ще продължи да се изправя пред нас с все повече сила и интензитет. До моментът, в който не прогледнем за нея.

Ако сме фокусирани върху моралните и духовни ценности, негативното в живота ни само ще изчезне

Съсредоточете се върху върху светлината. Любовта привлича любов, а насилието води към още насилие. Изберете позитивното и животът ви ще се промени за добро!

Карма

Щастието ни е в наши ръце

Една от причините хората да бъдат нещастни е в непрекъснатото очакване на обстоятелства или хора, които да ги направят щастливи. Според законите на Карма, нашето  щастие е наша лична отговорност и зависи единствено от самите нас.

Не чакайте принц, който да ви направи щастливи. Бъдете изпълнени с доволство от живота и „Той“ ще бъде привлечен от греещата ви аура тутакси. Защото щастието привлича щастие, а любовта – любов.

Любовта е награда сама по себе си

Любовта е една от движещите сили в живота ни. Нейната енергия е силна, вдъхновяваща и заразителна.  Любовта и вложената в нея енергия определят отношенията между хората. Колкото повече влагаме във връзката си с един човек, с толкова повече любов ще ни отвърнат насреща.

А дори и да не получим любов от този, когото обичаме, обичта със сигурност ще ни се върне по някакъв начин. Според законът на Карма, Вселената ще намери начин да го направи.

Самото усещане на любовта ни прави по-възвишени и осмисля живота ни.

Карма

Свободата и отговорността вървят заедно

Искате да сте щастливи, свободни и независими личности? Тогава знайте, че свободата е отговорност! Свободата и отговорността вървят ръка–за-ръка. Свободата без отговорност е тъжна, самотна и безсмислена.

Животът е променлива, а не константа

Духовното израстване, подобно на физическото, е синоним на промяната. Промяната е в основата на израстването и еволюцията.

Закотвяйки се към определени навици и схващания, оставаме слепи за многообразието и магията на живота. Ако не сме отворени за промяна се обричаме на нещо като духовно и физическо загниване.

Карма

Наградата е пропорционална на усилието

Не очаквайте да постигнете много ако не вложите достатъчни усилия. Дори и на пръв поглед да сте удовлетворени от резултата, той няма да има дълъг живот в бъдеще.

Всичко, което идва лесно – лесно си отива! Колкото повече труд, търпение и жертви влагаме в нещо, толкова по-силно удовлетворение изпитваме от резултата!

Цената на труда ни също се измерва с енергията и вниманието, които влагаме в него. Това, което влагаме в работата си е нашият дар към света и колкото по-ценен е той, толкова по-скъпо ще ни се изплати в замяна Вселената.

Карма

Най-истинският момент е в настоящето

Нищо друго не съществува освен усещането за тук и сега. Който живее в миналото или бъдещето пропуска най-истинският възможен момент – настоящето.

Ако искате светло бъдеще  – учете се от миналото и давайте най-доброто от себе си в настоящето.

Подценявайки другите оставаме слепи за собствените си недостатъци

Когато гледаме на другите като на по-низши предаваме сами себе си. Няма човек без недостатъци,  и всички сме „грешни“.  Рано или късно, съдбата ще ни отвърне като се подиграе с нашите собствени недостатъци.

Карма

Промяната винаги идва отвътре

Външната промяна винаги започва с вътрешна промяна. Ако искаме да променим нещо в света, първо трябва да започнем от себе си!

Никой няма силата да промени другите, но всеки разполага със сила да промени себе си.

Смисълът на всеки един живот е в това да прояви себе си по най-добрия възможен начин

Красота и смисъл има навсякъде и във всичко! Всеки един живот е неподражаем и всички ние сме уникати сами по себе си.

Ако успеем да проявим себе си в най-искрена форма, значи сме успели да постигнем и осмислим щастието.

Ако не съумеем да проявим себе си по-най автентичния възможен начин, пропускаме пълнотата и щастието от живота, който ни е писано да изживеем.

Карма

Малките неща означават много

Малките неща – думи, жестове, мисли – често имат много по-силен резонанс, отколкото очакваме. Бъдете осъзнати относно всичко, което мислите, казвате и правите, дори и да ви изглежда незначително.

Големите постижения са съставени от по-малки детайли и компоненти. Всичко голямо започва с нещо мъничко.

Всичко започва с една първа малка крачка. Но колкото и да е малка, тя винаги е най-важната, защото поставя началото.

Карма

Мъдростта на Карма дава прости правила, които лесно могат да преобърнат света ни ако ги превърнем в свои лични мантри.

Можем да започнем от препоръката на Махатма Ганди. Като бъдем промяната, която искаме да видим в света около себе си.