frida.bg

Пеган диета: един от най-популярните хранителни режими в момента

Макар и да не си падаме много по-диетите и хранителните режими, пеган диетата със сигурност е едно добро решение за съвременните хора. Какво всъщност означава ”пеган”? Името й идва от комбинацията на две много различни концепции за хранене, които тук се обединяват, за да внесат баланс в диетата ни – палео и веган.

В палео диетата се консумират изключително много животински продукти – месо, риба, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Във веган диетата – точно обратното. Според нея трябва да се консумира само растителна храна като зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и семена.

Пеган диетата обединява най-доброто от двата хранителни режима, като не поставя акцент върху вечния дебат трябва или не трябва да се консумира месо. И двете диети имат своите позитиви за здравето ни, защо не те да се обединят, без да изпадаме в крайности?

Т.н. „пеганизъм” държи на няколко основни принципа, които със сигурност ще ни помогнат да се храним по-здравословно, кои са те?
Кажете „не” на захарта

Да, няма значение дали ядете месо или не ако консумираме голямо количество захар, Нищо не предизвиква такъв инсулинов пик, както бялата захар, бялото брашно и всички бързи въглехидрати.

Нисък гликемичен индекс

Най-важното нещо за една диета е дали консумираме храна с нисък или висок гликемичен индекс. Точно това е в основата на отслабването, както и в поддържането на цялостното ни здраве. Избирайте храни, които са с ниско съдържание на захар и въглехидрати и избирайте ниско-гликемични храни като плодове, ядки и чай.

75% зеленчуци на всяко хранене

Според пеган диетата, трябва да напълним чинията си на 75% със зеленчуци. те трябва също така да бъдат сезонни, градински (или био), така че да ни дадат максимално количество полезни витамини и минерали.

Месо – да! Но само 25%

Пеган диетата позволява консумацията на качествени и чисти месо, но препоръчва да избягваме млечните продукти. Относно месото има едно основно правило – месото не е основно хранене! Ако решите да консумирате месо, нека то да бъде 25% от храната в чинията ви. Това е идеалният баланс според пеган диетата.

Не забравяйте полезните мазнини

Стойте далеч от стандартните растителни мазнини като слънчогледово, палмово и царевично олио. Вместо тях консумирайте зехтин, ядки, кокосово масло и авокадо, съветва ни пеган диетата.