frida.bg

Виняса йога: модерният стил йога, който си струва да практикуваме

Ако погледнете графика на всяко йога студио ще видите богатство и многообразие от стилове йога, които буквално ще ви поставят пред сериозната дилема – какво да избера? Това, което е ясно е, че има един стил йога, който младите хора избират отново и отново и това е виняса. Какво отличава този стил и защо е толкова популярен днес? За разлика от класическите стилове йога в класовете по виняса има много по-голяма креативност, движение и динамизъм. Не случайно младите хора я обожават!

Във виняса също така всяко движение на тялото е свързано с дъха. Например, всяко отваряне на ръцете е свързано с вдишване и всяко затваряне с издишване. Движенията са свързани едно с друго като в танц, а съзнанието остава фокусирано в настоящето. Целта на йога е да останем присъстващи тялото си и постепенно да постигнем една лечебна хармония между съзнанието, дъха и движенията на тялото.

Защо да практикуваме виняса йога?
Релаксация

Синхронът между дишането и движението на тялото води до успокояване на цялата нервна система дори и по време на активната част на практиката. Малко по малко практикуващите се научават да се отпускат ментално, да фокусират ума и в същото време да останат потопени в една тиха вътрешна релаксация.

Детоксикация на тялото

В часа по виняса йога тялото непрекъснато се движи и прелива от една асана в друга, което създава вътрешна топлина в цялото тяло. Циркулацията на кръв се повишава, както и изпотяването, което от своя страна води до изхвърляне на токсините навън и детоксикация.

Повишава вътрешната сила

Силата и издръжливостта се повишават след всяка йога практика. Освен това в класовете по виняса йога се набляга върху издължаването и тонизирането на всички мускулни групи. Резултатът е стегнато, добре оформено и силно тяло.

Кардио

Виняса е всичко друго, но не и „бавна” практика! Тя ни дава чудесно кардио, без да се чувстваме изтощени в края на часа. Напротив, усещането е, че сме заредени да покорим света!

Гъвкавост

Ако искате да станете гъвкави, класът виняса ще направи чудеса за вас! Стига да сте редовни в заниманията, топлината, която ще акумулираме в тялото ще ни помогне да ставаме все по-гъвкави след всяко посещение!