frida.bg

Вегетарианска диета действа като психотерапия

Според ново проучване, вегетарианската диета действа като психотерапия.  Тя също така лесно може да ни помогне да се справим с чисто психологическите и емоционални проблеми. Връзката между зеленчуците и психотерапията звучи леко необичайно – как вегетарианската диета може да ни помогне да се чувстваме по-добре в кожата си?

Учените разгадават мистерията…

Според ново изследване, проведено в САЩ, това наистина е така! Именно в Съединените Щати диетата е нещо много важно. Инвестира се в изследвания, които да  подпомогнат решаването на проблемите със затлъстяването и нарастването на психо-емоционалните проблеми. Сред които най-явна е депресията. И докато в САЩ затлъстяването и депресията често вървят ръка за ръка, защо да не помислим за връзката между храната и емоционалните смущения?

В американското проучване са изследвани са около 1000 души на възраст около 81 години. Експерименталната част продължава повече от 6 години като стриктно се следи диетата и настроението на участниците. По този начин се установява, че една част от тях рядко или въобще не консумират червено месо, животински мазнини и бяла захар. Те наблягат на плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, или т.н. вегетарианска диета. Именно тази група изследвани показват 11% по-ниски резултати по скала „депресия”. Тя включва типичните за нея симптоми тъга, потиснатост, лиспа на мотивация, усещане за безсмислие и безизходност.

В заключение, ако променим диетата си и наблегнем на плодовете и зеленчуците, вместо на месото, ние ще намалим значително риска от поява на депресивни симптоми. И в същото време вегетарианксата диета ще повиши показателите ни по скала „емпатия” като ще ни направи по-спокойни и социално насочени.

Тепърва предстоят още и още изследвания в областта на взаимовръзката между диетата и щастието, които ще откриваме с изненада. Но ако искате да повишите настроението си или да се избавите от емоции като потиснатост, тъга и апатия – опитайте да направите тази промяна в диетата си. Направете свое собствено си изследване и вижте дали промяната в диетата ви ще ви направи по-усминхати. Защо не?