frida.bg

Червеното вино може да е полезно за зъбите

Ако ни четете редовно – сигурно вече знаете колко много обичаме да споделяме с вас научни изследвания, които оправдават уж вредните ни навици. Един от тях е пийването на червено вино. Как няма? Само като си покажем носа през прозореца през този ужасен февруари и вече ни се иска да изпием цяла бутилка.

Затова и няма как да не споделим с вас това медицинска проучване, което за пореден път открива ползите от консумация на червено вино. Знаехме, че то е хубаво за организма, но не предполагахме, че е добре и за зъбите.

След анализ на ефекта на полифенолите и антиоксидантите, намиращи се в червеното вино, испанските химици установиха, че консумирането на такива съединения може да помогне на бактериите да не се залепят към венците, което обикновено води до кариеси и плаки.

Учени от Испанския национален изследователски съвет в Мадрид са изследвали ползите за оралното здраве от консумацията на два вида полифеноли – кофеинова и р-кумаринова киселина. Тези съставки се намират в червеното вино и кафето.

Изследването е публикувано в реномираното списание „Журнал на земеделската и хранителната химия“. Въпреки обещаващите констатации авторите на изследването бързо предупредиха, че все още не трябва да започваме деня с гаргара от вино „Мерло“, тъй като анализираните в изследването химикали са далеч по-високи в концентрация, отколкото тези, открити във виното.

Вместо това те съветват тези съставки да започнат да се изтеглят изкуствено от виното, за да се прави от тях лекарство за венци и зъби. Това обаче не означава, че консумацията на вино няма да има никакъв ефект – просто той трудно ще повтори лабораторния, където е използвана много по-голяма концентрация от така полезните за устната кухина химически елементи.

Между другото, изследователите казват, че освен във виното, тези съставките се намират до известна степен и в плодовете.

Така че, колкото и хубаво да ви звучи – недейте се налива с промишлени количества вино, мислейки си, че така ще излекувате зъбите си. Това изследване обаче за пореден път ни доказва, че не случайно тази напитка стои на пиедестал вече хиляди години в човешката цивилизация. Разбира се, когато я консумираме с мярка.