frida.bg

4 причини, заради които децата не трябва да избягват храни с глутен

Напоследък западният свят е полудял на тема здравословно хранене. Това е прекрасно и oт огромно значение за живота и здравето ни, но като всяко нещо – никоя крайност не води до нещо положително. Включително и тоталното избягване на нарочения за смъртоносен глутен.

Много родители, заради заблуждаващи реклами, държат да хранят децата си „здравословно“, всъщност – правейки точно обратното. Избягването на глутен е именно подобен пример. Ако диетите без глутен може да са ефикасни при някои възрастни, то това категорично не е така при децата, разказва авторитетното американско списание TIME. Ето и четири съвета, дадено от експертите на медията, заради които децата не трябва да бягат от глутен.

Глутенът не е естествено токсичен

Храните се състоят от три основни елемента: мазнини, въглехидрати и протеини. Глутенът е протеин, съдържащ се в състава на пшеницата, ръжа и ечемика, които са често срещани, особено в преработените храни. При едва 1% от възрастните и децата, поради причини, които не са разбрани напълно, глутенът предизвиква състояние, наречено целиакия, което може да увреди чревната лигавица и да доведе до сериозни хранителни и стомашно-чревни проблеми. За хората с целиакия глутенът е токсичен и трябва да се избягва напълно.

Това обаче, както вече споменахме, важи само за под 1% от всички хора на планетата. Ако имате такова състояние – със сигурност вече знаете. В такъв случай да избягвате глутен е нещо не препоръчително, а задължително.

Но не така стоят нещата при останалите 99% от населението. До момента науката и клиничните изследвания не са доказали, че има токсин в глутена, който го прави лош за нашите тела. Една балансирана диета, съдържаща пресни плодове и зеленчуци, протеини и разнообразни източници на въглехидрати, е най-добрият начин децата ви да останат здрави.

Диета без глутен може да не осигури на децата ви балансирано хранене

Храна без глутен не означава, че това е здравословна храна. Плодовете и зеленчуците са естествено безглутенови и трябва да се включат свободно в диетата на всяко дете. Но бисквитка без глутен все още е бисквитка.

Много заместители без глутен на продукти, като хляб и бисквити, са всъщност с по-високи стойности на мазнини и калории, отколкото същите продукти, съдържащи глутен. Продукти без глутен, като например някои зърнени храни и хляб, също не могат да бъдат обогатени с хранителни вещества в същата степен като тези с глутен.

Тоест, дори да искате да избягвате, поради някакви причини, глутенът, просто трябва да ядете храни, които естествено не съдържат такъв. Консумирайки храни с изкуствено премахнат глутен, обикновено те са по-вредни, от колкото същите, но с глутен.

Диетата без глутен често е недостатъчно богата на фибри, а те са важни за здравето на стомашно-чревния тракт. Доста често децата, които практикуват безглутенова диета, се запичат. Повишеното потребление на ориз – обикновен заместител на глутена – също може да изложи децата на прекомерно много арсен в диетата им, тъй като арсенът често се среща в земята, където се отглежда ориз.

За децата, които наистина имат алергия от глутен, диетата им трябва да бъде стриктна и да се прави от опитен диетолог. За всички останалите обаче – това е не само излишно, но и вредно.

Диета без глутен може всъщност да затрудни лекарите да разберат дали вашето дете има целиакия

Родителите имат навика да се паникьосват за здравето на децата си, често вменявайки си измислени симптоми. Но само симптомите са недостатъчни за диагностициране на алергия към глутен, която води до болести. В същото време изследването на кръвта за целиакия не може да различи детето, което има целиакия, но е на диета без глутен, от дете, което никога не е имало заболяване от целиакия и яде глутен.

Ако се притеснявате, че детето ви може да има проблем с глутена, говорете с лекаря си, преди самосиндикално да му приложите безглутенова диета. Дете, страдащо от целиакия, се нуждае от специален мониторинг.

Безглутеновата диета е скъпа и ограничаваща социално

Не е лесно да се храните без глутен като възрастен, а това е още по-трудно за децата. Повечето детски дейности се въртят около храната (рождени дни, време за закуска и обяд в училище, пътувания с класа, лагери, междучасия). За децата, чието здраве изисква тази ограничена диета, трябва да се направи всичко възможно, за да бъде ежедневието им възможно най-малко трудно. Но никога не е лесно, твърдят експертите. Децата, които не консумират глутен, често се чувстват различни от връстниците си. В допълнение храни без глутен са невероятно скъпи и за много семейства диетата може да е финансово предизвикателство в дългосрочен план.

Ако родителите имат нужда или искат диета без глутен, това е техен избор. Но има значителни причини да се премисли два пъти, преди да се наложи такава на децата. Разбира се, ако те нямат изрична нужда, което обаче е под 1% от случаите.