frida.bg

Бърнаут: как да разпознаем, че сме на ръба на „прегарянето“

Бърнаут или професионалното прегаряне, е състояние на физическо, умствено и емоционално изтощение, придружени от усещане за неефективност от свършената работа. Проявява се най-вече при хора, практикуващи професии в социалната сфера. Например работещите в сферите на здравеопазването, образованието, обслужването, както и хората, които се занимават всекидневно и интензивно с проблемите на другите хора.

Не е лесно ежедневно да подпомагаш решаването на проблемите на другите. Понякога това е свързано с отрицателни и негативни емоции. С натрупването на гняв, обида, разочарование, които създават неясни и подтискащ ситуации, често съпътствани от сложни гами от чувства.

Как да разпознаем, че сме на ръба на „прегарянето“?

Физически симптоми: хронична умора, понижена устойчивост към вирусни и простудни инфекции, намален имунитет на организма, промени в апетита и съответно в теглото;

Когнитивни проблеми: апатия, липса на нови идеи, рутинност при изпълнение на задълженията, ригидност в мисленето и действията, отдръпване, дистанциране, негативно отношение към зависимите хора, а понякога към колегите и началниците, отрицателно отношение към работата;

Емоционални смущения: чувство за провал, безнадеждност, чувство за вина, безпомощност, повишена раздразнителност и нисък толеранс към забележки и различни мнения, недоверие, мнителност, намалена чувствителност за разбиране, липса на емпатия.

Работоспособност: намалена работоспособност и ефективност, оплаквания, мрънкане и недоволство, склонност към крайни форми на поведението, например рязко отдръпване или агресивност, както и рисково поведение – повишена употреба на алкохол и цигари, вземане на опиати и др.

Как можем да предотвратим „прегарянето“

За да се справим със симптомите на бърнаут и да го предотвратим в неговата по-усложнена форма трябва да намерим по-добър за нас баланс между работа и почивка. И най-вече да се запитаме, от какво имаме нужда самите ние? Как да направим така, че да се чувстваме по-удовлетворени на работното място и в личния си живот?

Ако ни е трудно да се справим сами е добре да потърсим психологическа помощ. Бърнаут синдромът не е лесен за преодоляване и понякога е добро решение да поговорим с професионалист. Промяна на условията на труд или смяна на работното място също са вариант. Особено в случаите, в които не сме доволни от работата си и искаме да започнем нещо ново. Нещо, което ще ни помогне да разгърнем личния си потенциал.