frida.bg

5-те елемента на щастието

Какво е щастието? Чували сме безброй „рецепти“ за щастие и определения какво е то. Универсален отговор обаче няма. Все пак – колкото и да сме уникални – някои неща са валидни за повечето хора.

Днес ще ви представим една от всички гледни точки за това какво всъщност съставя щастието. Тя е създадена от реномирания американски психолог Мартин Селигман, преподавател в един от водещите университети в света – този в Пенсилвания.

Селигман е посветен изцяло на позитивната психология. Но за разлика от повечето подобни него, той не е гуру, а учен, опитващ се да намери отговори на въпросите, които ни вълнуват, аргументирано и с доказателства. Автор е на стотици статии и няколко книги по темата. Неговите теории са много добре приети и популярни не само от аудиторията, но и от колегите му учени и клинични психолози.

Една от най-популярните теории на Селигман е тази за PERMA, съкръщение от английските думи Positive emotion (позитивна емоция), Engagement  (ангажираност), Relationships  (взаимоотношения), Meaning  (смисъл) и Achievement (постижения). Според учения именно това са 5-те основни и най-важни компонента за щастие. Ето и кои са те, както и кратки съвети от психолози как да ги достигнем.

Позитивна емоция

Ясно е, че не можем да бъдем щастливи непрекъснато. За да бъдем максимално радостни обаче, трябва да се стараем да изпитваме повече позитивни емоции. Това означава да бягаме от онези ситуации, които ни карат да се чувстваме зле, без да ни носят облаги, и да се стараем да правим онова, което обичаме.

Селигман съветва това да стане с малките неща – да внесем капчица хубави моменти в цялото си ежедневие. Той казва, че за това много помага природата – разходките из гори и паркове. Ако сложите, например, цвете на бюрото в офиса си, ще осъзнаете, че незнайно защо, ще сте значително по-радостни.

Ангажираност

Да сте ангажиран, не означава да сте зает. Не означава да нямате свободно време и не означава нещо лошо. Ангажираността се разглежда в аспект на присъствие. Когато правите нещо – мисловно и физически наистина да сте там.

Спомняте ли си безкрайните скучни часове в някои предмети, които не харесвахте, в училище, спрямо тези, които са ви били любими? И в двата случая ситуацията е много подобна, вие сте заети и стоите на чина. Само че в първия сте невнимателен и разсеян, а във втория сте ангажиран и слушате с интерес. Това е и голямата разлика между да трябва да направиш нещо, което не обичаш, и да си настина ангажиран с нещо, което харесваш. Трябва винаги да се стараете да е второто – във всички планове на живота си – семеен, приятелски, свободно време, работна обстановка.

За съжаление – телефоните ни често ни изкарват от ангажираността ни, затова последователите на тази психология съветват да страним от тях, докато правим нещо друго.

Взаимоотношения

Ние сме социални същества и взаимоотношенията ни с другите играят огромна роля в живота ни, начина ни на мислене и чувстване. Няма смисъл да поддържате отровни отношения с хора, с които не се разбирате. Общувайте само с онези, които ви карат да се чувствате добре. Не забравяйте, че това е много важен елемент от щастието.

Смисъл

В живота си всеки човек трябва да има смисъл – цел. Дали тази цел ще е професионална, религиозна, лична или каквато и да е било – няма голямо значение. За един човек целта може да е да спре световния глад, а за друг – да има най-добрия герой в някоя мултиплейър компютърна игра. Независимо от това, относно вътрешното чувство, и двамата, стига наистина това, което правят да е важно за тях, биха могли да бъдат щастливи. Намерете вашия смисъл и го преследвайте до края, колкото и другите да се опитват да ви убеждават, че той не е важен.

Психолозите препоръчват повече време със семейството, доброволческа работа, доброжелателни действия и професия с кауза. Тези неща дават огромен смисъл за хората, които ги извършват.

Постижения

Ние имаме, за добро или лошо, склонността да мерим и измерваме всичко и всички. Но най-вече себе си. Затова и постиженията са много важна част от рецептата за щастие. Те ни дават убеденост, че вървим на прав път, дават ни позитивни емоции, помагат ни във взаимоотношенията с другите и ни ангажират. Не е задължително тези постижения да са големи. Важното е вие да сте удовлетворени от тях.

Според Селигман ако в живота на човек присъстват, възможно най-често, всички тези 5 фактора, той ще бъде щастлив. И ние виждаме много смисъл в думите му. Чисто психологически и когнитивно това са фактори, които ангажират различни сегменти на мозъка и спомагат за отделяне на веществата, които отговарят за нашата радост. Да, те може да ви звучат твърде абстрактно, но са само основата, която може да помогне на всеки да намира пътя към собственото си благоденствие.