frida.bg

4 любими на Бил Гейтс статистики, доказващи, че света става по-добър

Типично е всяко поколение да си мисли, че живее в лоши времена, точно след отминал „Златен век“. Много хора са фаталисти и не вярват, че утре ще е по-добре от днес, а какво остава от вчера. Този начин на мислене е особено видим в България, но не е родно изобретение. За наше щастие обаче, днес живеят и хора отправили поглед напред. Хора като Бил Гейтс, станал по честен начин най-богатият човек в света и вложил 99% от изкараното в полза на човечеството.

В свое писмо Гейтс представи десетки научни статистики, изследвания и диаграми, целящи да покажат, че с всеки изминал ден, светът става по-добро място за живеене. Че никога не е бил по-добро място – в цялата си история. Ето четири от най-значимите и любимите му, предадени от „Индипендънт“.

Ваксината против полиомиелит е невероятно ефикасна

Не сте чували за това какво е полиомиелит? Има защо. Болестта унищожава нервната система на хората, в повечето случаи водейки до смърт, а в най-добрия – до ужасяващи парализи и инвалидност. От нея страдат най-вече деца между 1 и 5 години. Стотици хиляди деца са загинали или ощетени от полиомиелит в миналото, десетки, от които, в България.

Благодарение на ваксината обаче – болестта е почти изчезнала. През 2016-та година в света има само 40 нови случая на заболели, а само 4 държави трябва да изкоренят болестта, за да изчезне тя напълно. За сравнение – през 1991 г. заболелите само в България са били 46.

Употребата на контрацептиви е по-висока от когато и да е било

Най-ефикасния метод за осигуряване на икономически и социален успех, е даване на равенство на жените, твърдят социолози от цял свят. Чудите се какво общо има това с контрацептивите? Те дават възможност на жените да правят секс, без да забременеят твърде ранно и съответно – да се развиват професионално и академично. Това е особено важно в страните от третия свят и развиващите се такива, където раждането дете означава заробване вкъщи до края на живота.

Около 300 млн. жени в най-бедните страни днес използва презервативи и други мерки срещу нежелана бременност. Това е скок от 30 млн. само за 4 години. Може да ви се струва маловажно, но това намалява бедността и прекомерното увеличаване на населението.

122 млн. деца са спасени от сигурна смърт през последните 20 години

Благодарение на съвместната работа на правителствени и неправителствени организации – детската смъртност в световен мащаб е намаляла наполовина за 25 години. През 1990 г. са умрели 12.1 млн. деца преди да навършат 5-годишна възраст. През 2016 г. – броят е бил 5.8 млн. Успехът е още по-значителен, защото днес децата са много повече на брой, от колкото са били в края на миналия век.

Екстремната бедност изчезва постепенно

Всички говорят, че неравенството в света се задълбочава. Истината обаче е точно обратната. Макар наистина 1% от хората да контролират 80% от парите в света – тези пари не са „кеш“, а стоят в обръщение. Реално богатите 1% дават работа и плащат с парите си на останалите 99%. В миналото процента на най-богатите бил много по-нисък, а хората – много по-бедни.

За екстремно бедни се водят хора, които живеят с по-малко от 1.90 долара на ден средно. През 70-те години повече от 2 млрд. души в цял свят са живеели под тази граница. Днес, въпреки че населението е почти двойно по-голямо от през 70-те, „едва“ 700 млн. души живеят в крайна бедност.

Тези четири диаграми са само едни от стотиците примери, които доказват факта, че света става по-добро място. Разбира се, ние не бива да се успокояваме с тях, защото макар да е тръгнало на правилния път, човечеството има все още много да работи, преди да направи планетата наистина добро място за живеене за всички. По света все още има стотици милиона бедни, все още има войни, все още безчет жени и малцинства биват потъпквани, а Глобалното затопляне, липсата на ресурси и прекомерната популация, чукат на вратата ни. Работим ли заедно обаче – няма нещо, с което да не можем да се справим.