frida.bg

Проучване: семействата, които си стоят вкъщи, са по-щастливи

Съвременният свят е глобален и никога преди това пътуването между държавите не е било толкова евтино и достъпно. Вече всеки средностатистически европеец, дори българина, може да си позволи да е международен турист. Затова и в последните години се появи т.нар. “fearing of missing out” – страхът да не изпуснем нещо. Хората започнаха да пътуват толкова масово, че всичко заприлича на някакво състезание кой е посетил повече и по-хубави дестинации.

За това помогнаха сайтовете, Социалните мрежи и инфлуенсърите, които непрекъснато ни облъчват с невероятни и изкушаващи снимки от прекрасни места. Да пътуваш се смята за еквивалент на щастието и задължително присъства в списъка с „любими неща“ на почти всеки човек.

Оказва се, обаче, че максимата „твърде хубаво не е на много хубаво“ е напълно валидна и в този случай. Едно проучване открива, че пътуването и излизането навън не означава задължително, че ще сте по-щастливи. Дори напротив – изследователите установили, че семействата, които прекарват свободното си време заедно вкъщи, а не в пътуване, са дълготрайно по-щастливи.

Проучването е проведено в Baylor University, намиращ се в Тексас, САЩ. То обхванало 1500 души от семеен тип и изследвало техните преживявания по време на семейни почивки в продължение на една година. Накрая изследователите били изненадани – оказало се, че хората, които оставали вкъщи, в крайна сметка били по-щастливи и удовлетворени от живота от по-авантюристично настроените.

Учените си обяснили това с чисто физиологически процес. Доказано е, че когато мозъкът е ангажиран с нова информация – изучаване на нови места, обстановка, храна и хора, той обръща по-малко внимание и енергия на познатото. Именно това пречило на пътуващите да са ангажирани със семейните си отношения.

Освен това предишни проучвания доказали, че хората са склонни да са наистина ангажирани, когато участват в рутинни и структурирани действия, ограничени от писани или неписани правила. Такива обстановки са работната и семейната. Това ги кара да се чувстват сигурни. В същото време, в неструктурирана и нерегулирана обстановка, каквато е свободното време, хората не се чувстват толкова ангажирани.

На пръв поглед това изглежда като нещо хубаво, но според учените един от основните фактори за човешкото щастие е чувството за ангажираност. Други два най-значими фактори са положителната емоция и чувството за смисленост.

Вкъщи или навън?

Учените държат да отбележат, че и пътуването може да осигури всички тези фактори и не означава, че щом пътувате, задължително няма да сте щастлив. Те обаче изтъкват факта, че има по-голям шанс тези три принципа да се изпълнят вкъщи, в семейна обстановка. Това е така, тъй като когато сте със семейството си, вие сте с най-близките си и си почивате, но в същото време все пак има някаква структурираност и правила, които ви дават усещане за ангажираност.

Изследователите са установили, че най-щастливите семейства вечерят заедно. Освен това те практикуват своите хобита заедно, независимо дали те са видео игри, футбол, рисуване или настолни игри. Важно е обаче това време наистина да е прекарано пълноценно. Психолозите изтъкват факта, че все повече семейства изразходват голяма част от съвместното си време в телефоните и социалните мрежи, което в никакъв случай не е ефикасно.

Ние сме съгласни с частта за семейството и времето прекарано заедно. Не можем обаче съвсем да се съгласим с това, че стоенето вкъщи постоянно е нещо хубаво. Пътешествията носят така нужното разнообразие и откъсване от рутината за всеки един човек. Все пак – всичко е строго индивидуално и зависи от характера. Няма нищо лошо нито в това да си авантюрист, нито в това да си домошар. Стига всичко да е балансирано.