frida.bg
осъзнати

Изкуството да бъдем осъзнати … на работното място

Може би сте чували колко важно е в съвременния свят да развиваме в себе си качеството „mindfulness“ или способността да бъдем осъзнати тук и сега. Макар и да няма точен превод на български, това е способността ни да насочваме цялото си внимание само и единствено към настоящия момент. Самият термин идва от традицията на будизма и по-скоро от думата „sati“, и въплъщава идеята за пълна осъзнатост, която малко по малко ще ни освободи от страданията и ще ни донесе мъдрост и чисто знание.

Можем да постигнем това състояние чрез медитация, вглеждане в себе си, както и когато просто оставаме в тишина. Но как това би ни помогнало в работния процес? Все повече започва да се говори за това как медитацията ни помага да се освободим от стреса. Тя също така ни помага да фокусираме ума си, както и да бъдем по-продуктивни и успешни. Изкуството да бъдем осъзнати изисква време, но наистина си заслужава да развием това умение, защото то би трансформирало кариерата ни на съвсем различно ниво в матрицата на нещата.

Как осъзнатостта ще ни помогне на работното място?
Ще бъдем по-здрави

Ако нашия дух не е здрав, нашето тяло ще страда. Ако нашето тяло страда,ще страда и всеки друг аспект на живота ни, включително кариерата ни. Умът може да лекува тялото и да ни изпълва с жизненост, енергия и мотивация. И точно тук практиките по медитация и осъзнаване имат ключова роля.

Ще бъдем по-продуктивни

Има много изследвания, които доказват, че медитацията подпомага дейността на мозъка ни и когнитивните ни процеси. Тя подобрява вниманието, паметта, концентрацията и ни прави по-креативни и отговорни. Медитация за бистър ум и нови идеи!

За по-добри лидерски умения

Когато ставаме по-осъзнати за собственото си тяло, ум и реакции, ние се учим да откликваме, а не да реагираме. Разиката между двете е това, което превръща един началник в истински лидер. Това се отнася както за взаимоотношенията на работното място, така и при вземането на групово решение, справяне с конфликт и други. Медитацията има много какво да направи за всеки от нас, който е на отговорен пост и от него да зависят важни решения. За най-добър резултат нека опитаме ефектите й през себе си!