frida.bg

Птичките, чийто мозък е създаден, за да открият любовта на живота си

14-ти февруари мина, но нека не забравяме, че любовта нито е само рози и балони, нито е само през един ден в годината. За това ни напомня най-великият сътворител – майката природа.

Биолози са открили невероятен пример за естествена любов. Става въпрос за семейството песнопойни птици чинкови. Те са моногамни птички, чийто интимни партньорства траят цял живот. Мозъчните им системи са перфектно програмирани от еволюцията, за да се открият.

Младите мъжки птици от това семейство научават чуруликането на баща си и после го усъвършенстват и изпълняват като възрастни с едничка цел – да привлекат своята женска другарка за цял живот. Песните на мъжките демонстрират физическа сила и мозъчна способност. Те са сложни, силни и прецизни.

Най-интересното обаче е, че женските птици от това семейство, също слушат и научават чуруликането на бащите си. Благодарение на това, когато порасне, женската може да разпознава „правилната“ от „погрешната“ песен. Тя анализира всеки детайл от песента на потенциалния си партньор, сравнява я с примера на баща си и решава дали този изпълнител е онзи, който търси. Ако открие, че песента е твърде проста или по някакъв начин не й хареса – тя се оттегля. Женската чинка е много придирчива, тъй като партньора, който избере, ще бъде неин докато смъртта ги раздели. Буквално.

Любов завинаги

През последните десетилетия учените изследват мозъците на това семейство птици и откриват смайващи неща. Техните малки мисловни органи приемат звуците и песните по много сходен начин, по който и ние самите, хората, го правим. Мозъците им са изключително фино настроение за комуникация и за изборът на правилния партньор. Този на мъжкия е създаден, за да излъчва, а този на женския – за да приема и анализира. Макар изборът е еднократен, той е най-важният, който тези птици ще вземат през живота си. Затова трябва да е перфектният.

Мозъчната система на мъжките чинкови е предназначена да разпознава песните на други мъжки и да копира тази баща си. Ако не научи, не усъвършенства и не запомни песента на баща си през първите 90 дни от живота си, когато мозъкът му е особено ковък, той никога няма да го направи. В същото време – мозъкът на женската също е настроен да запомня песента на баща си, но не и да я приповтаря. Тя научава най-важните отличителни черти от тази песен и я съхранява като шаблон. Спира се на онзи мъжки, който най-много отговаря на шаблонът.

Женските, освен този шаблон, слушат и за възможно по-сложни, по-дълги и по-силни песни. Това демонстрира, че мъжкия, изпълняващ ги, има по-голяма физическа сила и мисловен капацитет. Според учените – вокалното обучение, каквото безспорно е това, е изключително рядко явление в природата.

Това е една смайваща и сложна система, която събира перфектните двойки. Онези, чието поколение ще има най-голям шанс да оцелее и да се развие. Чрез магията на песните и комуникацията. Ето как птичките ни доказва, че буквално и научно – любовта е във въздуха. С песен в уста.