frida.bg

Изненадващите навици, които саботират здравословната ни диета

Нека уточним, избираме да приемаме думата „диета“ не като строг режим на хранене под грам и час, а като начин на живот, в който наблягаме на здравословната храна, която наистина „храни“ тялото ни. Нашата диета не трябва да ни причинява стрес, защото той сам по себе си нарушава цялостния баланс на организма ни. Ако чувстваме, че се лишаваме от храна, ние губим мотивация и по-лесно ще се поддадем на изкушението. Както знаем забраненият плод е най-сладък. Защо тогава да си забраняваме да се храним, така както го усещаме? Разбира се, ако тялото ни търси сладки и тестени храни, защото така сме свикнали, това не означава, че трябва да продължаваме в същия дух. Просто можем с любов към себе си и грижа към тялото си да се приучим към нови здравословни навици.

Често се опитваме да направим здравословни промени в диетата си, но допускаме ключови грешки, които могат да доведат до обратен резултат. Кои са те?

Пазаруваме плодовете и зеленчуците си от супермаркета

Market

Може би сте забелязали, а може би – не, но плодовете и зеленчуците в супермаркета се различават качествено от тези, които се продават на малките пазарчета от малки производители. Просто защото големите магазини имат нужда от огромни количества продукция на максимално ниска цена, те купуват и разпространяват продукция, която е обработена с химикали и има минимум хранителни вещества. Опитайте да избирате внимателно прясната храна, която пазарувате. И най-вече, избягвайте да я купувате от големите търговски вериги.

Купувате плодове и зеленчуци, които са извън сезона

Kerala market

Да, те могат да изглеждат апетитно, дори да ухаят на истинско, но бъдете внимателни. Те вероятно не са съвсем „истинска храна“, просто защото не са в сезона. Логично е. Няма как през януари да консумираме истински ягоди, пълни с полезни вещества. По-скоро януарските ягоди ще ни дадат една добра доза пестициди, нитрати и химикали. И обратното, когато купуваме прясна храна в сезона, вероятността тя да е истинска е голяма.

Не си набавяме достатъчно сън

Sleep

Ако вечер се чувствате твърде уморени, за да си приготвите вечеря или да спортувате, вероятно работите твърде много и най-вече – не си набавяте достатъчно нощен сън, който да възстанови силите ви. Ако ви е трудно да заспите вечерта или сутрин се събуждате уморени, опитайте да намалите стреса в ежедневието си, както и започнете да си лягате час или два по-рано. Сънят също така е от изключителна важност за метаболитните процеси, нивата на апетита и усвояването на полезните съставки от храната!