frida.bg

Двойките, които се карат, остават заедно

Какво означава перфектната връзка? За всеки човек е различно, но има някои общи характеристики – привличане, подкрепа, разбиране, приятелство, сходни интереси и мироглед. Много хора се заблуждават, че идеалната връзка е онази, в която хората не се карат. Това обаче е далеч от истината. Не можете да живеете с някого и да правите всичко заедно и никога да не спорите или да се карате.

Разбира се, тук не говорим за ексцесии, редовни скандали и още повече – физическо насилие. Говорим за нормални спорове. Защото колкото и да сме еднакви – ние сме индивидуални човешки същества и не мислим като в калъп. Знаете, че да се карате с най-близките си е нормално. Дори напротив – хубаво е.

Това поне твърди проучване на над 1000 души, намиращи се във връзка, проведено от екипа на реномирания социален изследовател Джоузеф Грени – редовно цитиран от „Форбс“, „Ню Йорк Таймс“, „Харвард бизнес“, „Гардиън“ и други. Грени е установил, че двойките, които си мълчат, вместо да кажат каквото искат, било то и това да означава да се скарат, се разделят с 10 пъти по-голяма сигурност, от колкото онези двойки, които водят разговори – било то и на висок тон.

Това, което не казваме е по-лeошо от това, което казваме

Джоузеф Грени твърди, че много хора избягват трудни разговори и теми с партньора си поради страх от кавга и желание да спестят нерви и кризи. Оказва се обаче, че това, което не казваме, наранява връзката много повече, от това, което бихме казали. Четирима от петима изследвани твърдят, че основната причина за разпада на минали техни връзки, е липсата на адекватна комуникация. Едва един на пет души смятат, че са прекъснали връзка заради лоши думи и караници.

Когато не говорим с партньора си всичко се трупа, без да се променя. Независимо дали сме мъже или жени – ако не споделим притесненията, проблемите и дразненията си, нашият партньор няма как да знае какво е в главата ни, ако не му кажем. Липсата на комуникация няма да доведе до нищо добро.

Проучването на Грени установява, че най-трудните теми за разговор са секс, финанси и дразнещи навици. Нито един от тези проблеми не би могъл да се реши с мълчане. Той съветва ако имате проблеми в секса – да кажете на половинката си какво не ви харесва и какво ще се промени. Макар да има вероятност да ви се обиди, в дългосрочен план това е многократно по-добро решение – и за сексуалния ви живот, и за емоционалната връзка. Същото важи за вредните навици и вечната липса на пари.

„Истинската любов е работа. Интимността е не само любовта, но и доверието – споделянето на истината. Трудните разговори ви помагат да издигнете интимността, връзката и доверието си“, казва Грени.

И е прав. Тези правила са прости, но валидни за всяка сфера на живота – приятелство, бизнес, работа, семейства. Жалко е, че толкова много хора не ги следват. Биха имали по-лесен и приятен живот.