frida.bg

Най-добрите етерични масла за справяне с главоболието

Главоболието е чест спътник в живота на всеки човек съвременен човек. Причините за болката в главата могат да са много – от хроничен стрес, хормонални нарушения, умора, неправилна стойка, недоспиване, ниски нива на кръвна захар, констипация и много други. Ако често страдате от главоболие със сигурност трябва да се запитате какво стои в основата му. Главоболието често е сигнал, че нещо в нас не е наред. Ако просто потушаваме симптома и не искаме да видим истиския проблем, стоящ под него – си правим лоша услуга. Нека не подценяваме факта, че главоболието е сигналът на нашето тяло да се погрижим за физическото и психическото си здраве!

Ако главоболието ни е в следствие на стрес, напрежение и липса на качествен сън, можем да опитаме да му повлияем ефективно с етерични масла. Те предствляват високо концентрирани екстракти от растения и билки, които се получават чрез процес на дестилация. Етеричните масла влияят директно върху лимбичната ни система. След като молекулите на етеричното масло попаднат в ноздрите ни те стимулират фронталната част на мозъка. По този начин маслата влияят върху тялото, ума и духа ни едновременно и ни помагат да се справим с много здравословни неразположения, каквото е и главоболието.

Кои са най-добрите етерични масла за облекчаване на главоболието?
Мента

Етеричното масло от мента притежава много ползи за здравето ни. То притежава способността да активира кръвообращението и да намалява мускулните контракции, в следствие а стрес и напрежение. Нанесете го в горната част на челото, както и от двете страни на очите. Можете също така да смесите няколко капки етерично масло от мента в кокосово масло и да масажирате с тази смес раменете и шията.

Лавандула

Лавандулата е известна със своята способност да упокоява и балансира цялото тяло и ума. Етеричното масло от лавандула има много приложения, сред които успокояването и редуцирането на стреса. Етеричното масло от лавандула също повишава нивата на серотонин, а както знаем хормона на щастието действа като естествено обезболяващо.

Евкалипт

Етеричното масло от евкалипт изчиства токсините и патогенните микроорганизми от тялото ни, намалява възпалението в синусите, балансира емоциите ни и ни кара да се чувстваме по-добре. Също така, евкалиптът успокоява нервната система и облекчава главоболието.

Розмарин

Розмаринът е истинско чудо за здраве! Независимо дали го прилагате като етерично масло или просто си направите чаша чай – тази ароматна билка ще ви помогне да „свалите“ напрежението от главата и раменете си и ще облекчи болката в главата.