frida.bg

Българската умна маска против мръсен въздух

Колко пъти сме чували поредното мрънкане, че в България нищо не се измисля и нищо не се произвежда? Да, едва ли скоро ще достигнем темповете на производство преди 89-та, но все повече хората в България започват да правят собствени продукти, които да се конкурират с европейските.

Такъв пример е българската „умна“ маска, която в момента е в процес на разработване, съобщава „Дневик“.

Мръсният въздух е проблем не само в София, а в десетки държави по света. Градското население вече е огромно, полисите са препълнени, а автомобилите продължават да се роят. Все още човечеството не е предприело достатъчно ефикасни мерки против замърсяването на околната среда и въздуха. Затова се очаква, че в близките години въздухът в градската среда няма да става по-чист.

Както знаем – мръсният въздух е причинител на много здравословни проблеми и всяка година убива милиони хора. В този контекст – специална маска, която да ни предпазва от него, е бизнес проект с потенциал.

Става въпрос за маски, които са със сменяеми филтри от динамичен активен въглен и които пречистват въздуха, който дишаме. По света вече има много такива, а експертите твърдят, че те са наистина ефикасни.

Нещо по-различно

Български инженери са се заели с разработването на собствен и нов модел такава маска. Целта им е да я направят максимално практична и удобна за ежедневно ползване, но освен това тя ще бъде „умна“ – т.е. ще е свързана с мобилните ни устройства.

Проектът е ръководен от Петър Живков и в момента е в процес на разработка. Екипът вече има 10 прототипа, които изпробва чрез доброволци. Основната им цел е да изобретят маска, която има добър дизайн, лека е и се чувства максимално комфортно на лицето. Живков споделя пред „Дневник“, че цели да направи качествен и дълголетен продукт, който е еднократна ивестиция и може да се използва с години.

Маската е снабдена със специални филтри, които поемат 99% от вдишваните без нея фини прахови частици. Освен това тя използва вентилатори, които да позволят свободно дишане. Самата маска се свързва чрез приложение на телефон и уведомява собственика кога е време да смени филтрите и кога навън прогнозата е да има силно замърсяване на въздуха.

Пред екипът стои трудната задача да направят така, че маската да прилепва изцяло на лицето, за да няма пролуки, от които влиза мръсен въздух, но и в същото време – тя да не пречи на говора.

Целта на екипът е маската да бъде пусната на пазара на цена от 50 евро и тя да излезе през есента на тази година.