frida.bg
обичане

Тери Хаткоф и неговите 6 начина на обичане. Кой е вашият? III част

Факт е, че за една част от нас любовта е практична, за други – тя е страстна, за трети – същинска лудост. Разпознаването на нашия собствен любовен стил и стила на обичане на нашия партньор ще ни даде яснота за това дали и как можем да подхраним връзката си отвътре и дали тя ще издържи на предизвикателствата на различията ни. За целта разглеждаме класификацията на различните начини на обичане, която е направил американският социолог Тери Хаткоф като първите две части от темата можете да намерите като линкове под статията. Сега ще разгледаме последните два типа и какви предизвикателства те носят със себе си.

Обсебващият стил

Love

Звучи стряскащо и може би първата ви реакция, че това не сте вие! Но нека погледнем обсебващия стил в дълбочина, тъй като много от нас попадат в тази категория. Обсебващите не са обсебващи без причина. Те просто твърде много държат на любовта. За тях тя е свещена сила, която осмисля живота и цялото съществуване. За вас от изключителна важност е емоционалната стабилност или с други думи да знаете, че партньорът ви е с вас емоционално. Неговото внимание, време, енергия са ви безкрайно скъпи и копнете да бъдете обградени с тях в повечето време. Вие сте изключително емоционални, чувствителни и лесно раними.

Не случайно сте склонни към ревност, съмнения и обсебване. Това е вашият начин да защитите сърцето си, както и това, което най-много цените – връзката ви с другия човек. Да, склонни сте да обсебвате другия човек със себе си и това е огромен риск, тъй като ако той е от игривия тип, моментално ще избяга от вас, за да си играе някъде другаде на спокойствие. Вашата тревожност на моменти е само ваша отговорност. Опитайте да разберете своята по-чувствителна емоционалност и не приемайте всичко, което другия прави лично, за да се предпазите от нараняване, излишно напрежение и безпокойство.

Алтруистичният стил

IMGP6638

Всичко, което искате в любовта е просто да имате възможността да давате с пълно шепи от океана на собственото си сърце. Когато давате вие се чувствате щастливи, удовлетворени, а когато другият взема и ви оценява  – се чувствате обичани и обичащи. От какво имате нужда? От валидизация. Вие давате, но често очаквате другият да ви обича повече в замяна или да ви показва колко много оценява усилията ви. Вие без проблем ще пожертвате своите собствени нужди и мечти, за да може партньорът ви да се развива, защото това е начинът, по който вие възприемате любовта.

Когато обичаш някого го поставяш на първо място. Но това ви поставя в рискова ситуация. Можете да се изчерпите от твърде много даване, без да получавате отсреща необходимата ви валидизация. Също така, можете да се откажете от твърде важни за вас неща в името на любовта. И това да отвори във вас дупка от разочарование и пропуснати възможности. Бъдете внимателни и се грижете за себе си точно толкова, колкото  за партньора си. За да запазите равновесието в любовта, но и във себе си!

Тери Хаткоф и неговите 6 начина на обичане. Кой е вашият? I част

Тери Хаткоф и неговите 6 начина на обичане. Кой е вашият? II част