frida.bg
обичане

Тери Хаткоф и неговите 6 начина на обичане. Кой е вашият? II част

За да бъдем осъзнати в любовта и да подхранваме правилно връзките си е добре да бъдем наясно с различичните начини на обичане, както и да ги уважаваме. Няма нищо лошо в това другият да бъде се различава от нас. Именно ако познаваме добре неговите различия ще ги приемаме като нещо нормално и няма да им позволяваме да ни изваждат от равновесие. Просто защото няма да ги приемаме лично.

Факт е, че за една част от нас любовта е практична, за други – тя е страстна, за трети – същинска лудост. Разпознаването на нашия собствен любовен стил и стила на нашия партньор ще ни даде яснота за това дали и как можем да подхраним връзката си отвътре и дали тя ще издържи на предизвикателствата на различията ни. За целта разглеждаме класификацията на различните начини на обичане, която е направил американският социолог Тери Хаткоф като първа част на статията можете да видите ТУК! Сега ще разгледаме…

Логичният стил

love & light

Може би вие сте човек, който има ясна представа точно какъв човек иска да има в живота си, както и точно какво иска да се случи с връзката ви като етапи. Логичният стил е практичен и обича да планира нещата, за да е сигурен какво следва. Вие нямате намерение да хабите времето и енергията си, за да се занимавате с хора, които не пасват на вашата визия за нещата. Вие обичате да планирате всичко – от ваканции до срещи и взаимоотношенията ви с любимите хора. И точно затова се нуждаете от стабилен партньор, който, също като вас, държи на стабилността на отношенията, които издържат във времето.

Рискът тук е ако непланирано се влюбите в някого не по план, например в див романтик, който никак не обича планирането и сигурността или в човек с приятелски стил, който обича да се забавлява „по приятелски“. Това може да създаде голям дисонанс между вас и да доведе до проблеми, които просто се дължат на различния начин, по който възприемате любовта. И все пак, това е малък шанс, тъй като романтиците не влизат в критериите ви за „стабилни партньори“. Най-добрият партньор за вас е човек със същия начин на обичане, който ще хармонизира на вашите потребности и най-вече – ценности.

И все пак, логичните типове трябва да привнасят малко разнообразие в плановете, защото колкото и да обичат да планират, любовта си е любов и трябва да й се радваме от сърце с щипка неразумност!

Игривият стил

couple

Ако вие спадате към игривия стил, то вие обичате играта във всяка нейна форма. За вас сериозното отношение на логичните типове е скучно и овехтяло. Затова предпочитате да играете с живота, отколкото да го възприемате на сериозно. От какво имате нужда? От някой, който също като вас, обича да играе и да се забавлява. Вие се ужасявате от скуката и еднообразието, затова не се колебаете да флиртувате, да създавате малки игри между вас и партньора ви. А те целят целят да ви извадят от рутината на ежедневието.

Рисковете тук са в липсата на перспектива и сериозно отношение към обвързването. Вие сте склонни към афери извън връзката, като не го приемате за нещо сериозно – просто играта на живота. Игривият стил още показва нежелание за връзка и установяване на отношенията. Хората с игрив стил предпочитат неангажиращи срещи и със сигурност могат да бъдат много забавна компнания. Проблемът идва, когато другият човек иска нещо по-сериозно, а вие не сте готови за това. Просто бъдете искрени за намеренията си, за да не създавате излишни илюзии у другия. Поне до момента, в който сами не пожелаете да предприемете по-сериоза стъпка.

Очаквайте последна част на статията…