frida.bg
изглед

Quorn – компанията, която фалшифицира месото

Не искаме да подхващаме вечния спор за или против яденето на месо. Признаваме, че ние сме големи месоядци. Признаваме и обаче, че не е хуманно толкова животни да живеят и умират в такива условия. Нито пък е полезно за природата да гледаме милиарди чифтокопитни и пернати, отделяйки повече вредни емисии от всички коли на света. Знаем всички важни аргументи за и против. Единственото възможно решение обаче е създаването на изкуствено месо. Така хем хората няма да бъдат гладни и ще приемат достатъчно протеини, хем животните няма да се мъчат и замърсяват природата. Не случайно хора като Бил Гейтс и Илон Мъск инвестират милиони в тази тепърва процъфтяваща индустрия.

Бъдещето на изкуствения протеин и месо, е по-близо, от колкото смятаме. Една компания, наречена Quorn, е близо до успеха. Quorn е успяла да създаде микропротеин, ферментирал в кофи от гъби, открити в почвата. Става въпрос за специален вид мухъл, който съдържа в себе си ужасно много полезни вещества и би могъл да стане основен заместник на месото. Продажбите на компанията растат с 16% на година в световен мащаб като се очаква до 2027 г. тя да стане мултимилиардна компания от калибъра на световните IT гиганти, съобщава в-к. „Гардиън“.

Брандът стартира през далечната 1985 г. с цел да намери заместник на протеините, заради все по-бързо нарастващото население. Тя се занимава с проучвания и разработване на протеини, направени от дрожди, плесени и бактерии. Днес компанията прави редица изкуствени високо протеинови продукти като колбаси, наденици и козе сирене – всички без никакви животински продукти в тях.

Вегън, но не масови

Тук обаче не говорим за „вегън“ бургери или подобни заместници на месото, а за напълно нови продукти, чиято цел е да задоволят глада на населението за протеин. Все пак, за някои продукти, Quorn, използват яйца, млечни протеини и други. Въпреки това компанията се е насочила почти изцяло към веганския пазар, успявайки да продаде хот дози, пилешки хапки, стекове и бекон – без каквото и да е месо в тях.

Проблемът за момента е, че тези продукти са скъпи, защото не се произвеждат толкова масово и защото са иновативни. За тях е необходим огромен ресурс за проучвания, одобрения и т.н. Затова в момента пазарният им дял е предимно от вегани. От компанията обаче искат да направят продукцията си достъпна за хора от цял свят и от всякакви социални прослойки и техните продукти да станат истински заместители на местните продукти.

Quorn се насочват почти изцяло към „фалшифициране“ на месо. Те са открили многобройни видове гъби, мухъл и дрожди, благодарение на които това може да се случи. Паразитните организми минават през специална обработка и са напълно безвредни за хората. В същото време те имат огромно съдържание на протеин и фибри.

Компанията е отговорна за създаването на т.нар. „невъзможен бургер“ – бургер без каквото и да е мъртво месо в него, но с вкус на напълно автентичен, кървав телешки бургер. Той се продава за много висока цена в някои ресторанти в САЩ.

Въпреки позитивите – Quorn все още не е достигнала желаното ниво на развитие. Продуктите й не само, че са много скъпи, но и се намират трудно. Опиталите храните, които не са вегани, твърдят, че изкуственото им месо не се доближава дори малко на вкус с истинското, прясно месо. Не на последно място – тези продукти са ултра обработени, в тях няма почти нищо естествено и на практика са една комплексна химия. Разбира се, това важи за голяма част от храните ни, но в този случай нещата са доведени до крайност.

Затова изкуственото месо има още много път да извърви, докато стане масово и предпочитано. До тогава яжте балансирано и разумно. Месото е полезно и вкусно, но ако наблягате повече на зеленчуците, със сигурност ще живеете по-здравословно и умерено.