frida.bg

Предимствата да си необвързан според науката

Хората сме социални животни и за повечето от нас най-важното нещо в живота са връзките с другите. Независимо дали сте екстроверт или интроверт обаче, за всеки един човек особено голямо значение има неговия партньор. Свикнали сме да живеем по двойки и винаги се чудим, когато видим човек, който от години е сам. Какво остава за онези, които цял живот са така. Според последни проучвания обаче, се оказва, че това не е толкова лошо, колкото си мислим, съобщава „Индипендънт“.

По-добри приятели

През 2015 г. реномираните социални учени Наталия Саркисян и Наоми Герстел започват да изследват как влияе начина им на живот, на хора, които са продължително време сами. Обикновени тези личности са по-самотни, но в същото време – имат много повече време за себе си. С правилната нагласа, използването на това време, може да се окаже изключително ползотворно. Това зависи от човека и неговия характер.

Загърбвайки очевидното предимство на самотните (времето за тях) обаче, учените откриват нещо изненадващо. Оказва се, че хората, които не са във връзка, могат да имат много по-силни и качествени социални връзки с останалите – приятели, колеги, роднини. Изследователите достигнали до този извод след 2 години проучване, сравнявайки възрастни хора, разделени на две групи – дългогодишно обвързани и дългогодишно живеещи сами.  Наталия Саркисян и Наоми Герстел достигнали до извод, че необвързаните са много по-склонни да осигуряват и получават помощ във всякакви ситуации, сравнено с обвързаните.

Тези резултати се повторили при всички хора, независимо техните пол, раса, религия и сексуална ориентация. Необвързаните хора създавали по-силни приятелства, спрямо тези със стабилни семейства.

Разбира се, това е напълно логично. Повечето от нас изчерпват голяма част от енергията си взаимопомощ, общуване, приятелство и любов, концентрирайки я върху най-близките си – романтична половинка и деца. Онези хора, които нямат семейство – имат повече време, енергия и желание, да насочат цялото внимание върху приятелите си. Затова те биха могли да бъдат по-верни и по-добри приятели от обвързаните, както и да прекарват повече време с разнообразни социални кръгове.

По-слаби

Друго изследване обаче е по-необяснимо. Оказва се, че необвързаните хора са сравнително по-слаби и по-здрави физически, сравнено с обвързаните. Омъжените хора тежат средно 5 килограма повече, спрямо самотните. Учените не са успели да намерят причинно-следствената връзка за това, но статистическите данни констатират разликата в теглото като категоричен факт.

По-работливи

Да нямаш сериозна връзка може да се окаже полезно и за кариерното развитие. При изследването на повече от 13 000 души между 18 и 64 г. изследователите установяват, че тези, които никога не са се оженили, работят по-често всяка седмица, отколкото техните омъжени и разведени връстници. В това отново има доста голяма логика, тъй като самотниците имат повече свободно време и по-малка мотивация да стоят сами вкъщи. Затова и биха могли да се посветят повече на работата и съответно – да изкарват по-добри доходи.

Други проучвания пък изтъкват още различни ползи на това да си сам. Според Американската психологическа асоциация самотните хора изпитват по-голяма удовлетвореност от развитието си във всички други аспекти на своя живот. Мнението на водещата изследването, д-р Депао е, че: „вярванията, че хората живеещи сами са нещастни и самотни и единственото, което искат е да спрат да бъдат сами, са просто митове“.

Намираме логика във всички предимства, изтъкнати от различните проучвания. Със сигурност необвързаните хора имат по-добри приятелства, защото имат повече време за приятелите си, по-добри доходи, защото имат повече време за работа и повече свободни моменти за себе си и собствените си интереси.

 Въпреки това – не сме готови да платим за всичко това с цената да сме далеч от нашите любими.