frida.bg

Предимствата да бъдеш по-възрастна майка

Времената и нравите се менят. Ако до преди само 100 години да бъдеш майка на 14-18 години е било нещо съвсем нормално, а само до преди 30-на тази възраст е била 20-24, то днес, в Западния свят, нещата стоят по съвсем различен начин. Жените никога не са раждали толкова късно и да бъдеш млада майка се смята по-скоро за изключение. Въпреки това много хора продължават да упрекват жените, че избират кариера и личен живот, вместо да имат деца. През 2018-та обаче, животът не е като в началото на миналия век.

Днес дамите имат равни права с мъжете и това е нещо прекрасно. Ако преди единствения избор пред тях е бил да гледат къща и деца, то днес те са изправени пред безкрайни възможности. Днешните поколения искат кариерно развитие, време за себе си, а чак след това деца. Да не говорим, че никога до сега хората не са имали толкова големи възможности за забавления, пътешествия и какво ли още не.

В Швеция 25% от ражданията днес са на жени над 35 години. В Дания делът на децата, родени от жени на възраст над 40 години, се е увеличил четирикратно от 1985 г. насам. В САЩ за 17 години средната възраст за раждане е станала от 25 на 26 години.

Затова списание TIME задава въпроса – наистина ли е толкова лошо да станеш майка по-възрастна? Отговорът на този въпрос може би ще ви изненадат.

По-възрастните родители отглеждат емоционално по-стабилни деца

Според изследване на The European Journal of Developmental Psychology в Дания, сред 4741 майки и деца, проведено в период от 8 години (когато децата са били на 7, 11 и 15) – показва смайващи данни. Децата на по-възрастните майки също имат по-малко поведенчески, социални и емоционални проблеми, отколкото децата на по-младите майки, най-вече когато са на 7 и 11. Психолози твърдят, че това се дължало на търпението, устойчивостта и опита, който по-възрастните родили имат.

По-възрастните майки живеят по-дълго

Според проучване от 2016 г., направено сред 28 000 жени от САЩ, онези, които раждат първото си дете след 25-годишна възраст, имат с 11% по-голям шанс да доживеят до 90-годишна възраст от тези, които са станали майки по-млади. Изследване от 2014 г.  пък констатира, че жените, които са родили последно след 33-годишна възраст, имат с 50% по-голям шанс да живеят до 95-годишна възраст от жените, които раждат последното си дете, когато са на 29 или по-млади.

Децата на по-възрастни майки са по-високи и по-умни

Проучване в Швеция, включило 1,5 милиона мъже и жени, установило, че родените от по-възрастни майки са физически по-здрави, имат по-добри оценки, когато са в училище и имат поне малко предимство пред хората, родени от по-млади майки. Причинно-следствената връзка не е открита, но най-вероятно това се дължи отново на психологически и социални фактори, а не на физически. Обикновено по-възрастните майки са по-богати, защото вече имат кариера. Това позволява на децата да се развият по-добре.

Възрастните майки се подмладяват с 10-20 години

Изследване на майки, които са имали бебета чрез дарение от яйцеклетки след 50-годишна възраст, установило, че след раждане тези жени имат нива на енергия и физически функции, подобни на жените, които са имали бебета на 30 и 40-годишна възраст.

Разбира се, тези данни дават само една страна на монетата. Това не означава, че жените не трябва да раждат по-млади. Просто означава, че в днешния свят, с развита медицина, да родиш над 30-годишна възраст не е толкова страшно и опасно, колкото се е смятало преди. Въпреки това се знае, че колкото по-млада стане една жена майка, толкова по-добре е това физически и за нея, и за бебето. Трябва обаче да избягаме от стереотипите, защото непрекъснато чуваме как тази или онази жена била родила твърде млада или твърде възрастна. Всяка жена обаче трябва да роди тогава, когато тя самата реши, че иска и е готова.