frida.bg

Какво ни кара да ядем късно вечер?

Колко пъти ви се е случвало да умирате от глад в неприлично късно време? На нас най-редовно. Дори да сме яли обилно за вечеря, често се случва по някое време късно вечер да озверяваме от глад. Най-много обичаме пък, когато цял ден нямаме никакъв апетит, а в 1 часа след полунощ изведнъж имаме чувството, че можем да изядем целия хладилник. Както всички знаем – това е една не особено здравословна практика, която спомага трупането на мазнини, забавя метаболизма и пречи на съня. Каква обаче е причината за нощните похождения към хладилника?

Според ново проучване – виновникът за това е не слабата ни воля, а сложният оркестър на хормоните, които сигнализират на мозъка дали тялото е сито или гладно, съобщава New York Times. Изследването е проведено на 32-ма затлъстели души, половината, от които имат навика да се тъпчат нощно време. Във всеки един от тях е забелязано, че през деня хормоните им сигнализират, че са сити, но когато настъпи късна нощ – те сигнализират чувство за голям глад. Хората  наднормено тегло имат значително по-голям шанс да страдат от този хормонален  дисбаланс.

Виновни са хормоните

Оказва се, че голяма част от населението не може  да се пребори с този проблем, който се превръща в основна причина за все по-голямо затлъстяване. И тук не говорим за въпрос на воля, твърдят лекарите от Johns Hopkins University School of Medicine в САЩ, където е проведено изследването. Хормоналната атака към мозъка може да е толкова силна, че дори най-волевите хора да й се подадат.

Тези изследвания се подкрепят от проучвания, публикувани в International Journal of Obesity миналия декември. Според проучвания, направени в Харвард, естествените био ритми на организма играят голяма роля в това кога хората са гладни, независимо дали и колко са яли. Учените забелязали, че при голяма част от страдащите от затлъстяване, собствени им биологични ритми ги карат да огладняват нощем. Парадоксално – обикновено те имат най-нисък апетит сутрин, независимо от това дали са яли или не предната вечер.

Това изследване показва защо редица хора пропускат закуската си и наваксват нощем. Благодарение на него се разбира, че голяма част от затлъстелите са такива не заради това какво и колко ядат, а заради това кога го ядат. Отдавна е ясно, че най-оптималното хранене е сутрин и именно закуската ни може да не е най-обилна. За сметка на това вечер храната се усвоява много по-трудно и големят излишък от нея се труп в мазнини по тялото.

Според учените нощният глад може да е остатък от еволюционния процес. В миналото хората не са имали достъп до храна 24 часа в денонощието, както днес. Те не са могли да закусват всяка сутрин или да вечерят всяка нощ. Обикновено са се хранели вечер, преди да заспят, защото са прекарвали деня си в ловуване. Освен това нощното хранене е помагало на нашите далечни предци да оцелеят и имат достатъчно енергия през студените нощи.

Какво да правим?

Втора причина  за дисбаланса в хормоните, учените са установили, че идва от голям стрес. Онези от нас, подложени на по-голямо психическо натоварване, огладняват повече и техните хормони биват разбъркани, което съответно ги кара да ядат не когато трябва.

Да се преборим с вредния навик да ядем късно вечер може да е трудно, защото това е не психологическа, а физиологическа нужда. Въпреки това – далеч не невъзможно. Експертите предлагат да се използват психологически трикове като изминаване на зъбите рано, разсейване с четене на книга, загасяване на всички светлини, излизане от кухнята и други. Ако все пак сме много гладни – трябва да пием вода, която би ни дала усещане за ситост. Ранното лягане, силната воля и редовните тренировки обаче, са най-добрия начин да се преборим с този проблем.