frida.bg
Джоди Фостър

Болката и символичното й значение, разкриващо душата ни – II част

Болката е неприятна, кара ни да мислим за смисъла на съществуването и ни закотвя вниманието ни към тялото, което обитаваме. Тя безмилостно ни посочва с пръст за какво трябва да се погрижим и какво трябва променим в себе си. Но преди това да се случи всички ние имаме навика да се барикадираме в опита си да подминем неприятната страна на живота. За целта отцепваме всички неприятни истини, емоции, събития, запращайки ги в дълбините на тялото. Но болката се появява отново и отново, за да разкрие истината за душата ни и да ни направи отново цели. В миналата статия говорихме за това какво разкрива болката в главата, раменете и гръбначния стълб. Нека се спуснем малко по-надолу по тялото ни и да разберем…

Какво ни разкрива болката в …
Болка в стомаха

Стомахът символично представя начинът, по който храносмиламе храната, емоциите, събитията в живота ни. В стомаха обикновено се настаняват всички неща, които не можем да приемем, както и силните емоции, свързани с тях, например гняв… Опитайте да видите посланието, което стомашната болка ви носи и се освободете от емоциите, които засядат на нивото на стомаха и ви причиняват болка.

Болка в таза

Тазобедрените стави ни помагат да се движим напред в живота си – буквално и метафорично. Ако точно в това място се появи болка, скованост и дискомфорт – това означава, че не искаме да се адаптираме към промените, които идват към нас. Не искаме да направим стъпките, които биха ни извели на ново място. А може би се страхуваме да вземем решение, което би внесло промяна в живота ни. Ако имате болка в тази част на тялото помислете какво блокира тазобедрените ви стави.

Болка в коляното

Коленете ни са свързани директно с нашето его. Болката тук се появява в два случая. Или твърде често подвиваме крак в услуга на другите като потискаме своето его (слабост в коленете). Или обратното. Трудно ни е да приемем гледната точка на другия и упорито настояваме да стане нашето, отказвайки да подвием крак. Всичко е върпрос на баланс и ние се нуждаем от гъвкави колене (и его), които знаят кога да стоят изправени и кога да седнат за кратка почивка.

Болка в глезените

„Да стъпиш накриво“ – една от най-честите обективни и метафорични причини за поява на болка в глезените. Тук са концентрирани нашите страхове – страх от провал, страх от отхвърляне, страх от загуба. Ако често ходите „на пръсти“, за да не се случи така, че страховете ви да се оправдаят, може би често имате болка в глезените. Време е да се изправите лице в лице със страховете си, за да придобиете стабилна и уверена в себе си походка.