frida.bg
mtv

Отгледаха яйцеклетки извън човешко тяло

Медицинските изследователи са направили голям пробив в сферата на репродукцията, съобщава британския „Индипендънт“. Става въпрос за успешно извършен експеримент със създаване на човешки яйцеклетки в изкуствена среда. Както знаете – биологически този процес се извършва от яйчниците.

Учените са успели да вземат човешка яйчникова тъкан в ранен етап на развитие и да я отгледат до пълна зрялост в лабораторни условия. Това е голяма стъпка, защото до момента подобни опити са извършвани успешни единствено с мишки. Тъканта за експеримента е взета чрез биопсия от доброволци, а медицинският проект е осъществен от учени от САЩ и Великобритания. До успешният експеримент е довел партньорство между две болници в Единбург и Центъра за човешко възпроизводство в Ню Йорк.

Успешният опит е изключително важен и може да послужи за лечение на неизлечимо до сега безплодие, както и да помогне да откриване на нови регенеративни терапии. И преди моралистите да се обадят, става въпрос за не по-спорен метод от добре познатата и отдавна практикувана процедура инвитро. Тук не говорим за създаване на чисто нова яйцеклетка от нулата, а за помагане на нейното естествено развитие в изкуствена среда – т.е. заменяне на ролята на яйчниците. Тази технология е способна да помогне на хиляди двойки по цял свят с регенеративни проблеми, които не могат да имат свои деца.

Все пак опитите все още не са на финален етап и учените имат много работа педи да са способни да направят яйцеклетката възможна за оплождане от сперматозоиди. Ако това някога въобще се случи. Макар технологиите да са много напреднали, лекарите не могат да изместят естествените биологични функции.

Революционен пробив

В момента експертите ще се посветят на опити и изследвания, които да докажат дали е безопасно получените изкуствени яйцеклетки да бъдат оплождани. Възможно е те да имат отклонения, които да доведат до потенциални големи проблеми в плода, както и малоформации. Затова подобни клетки няма да бъдат оплождани преди учените да са напълно сигурни, че бебета, родени чрез подобно зачатие, ще са напълно здрави и нормални.

Въпреки всичко постигнатият резултат остава голям, тъй като до момента не е имало пробив в това направление, въпреки че опити се правят от 30 години. Яйцеклетките са много чувствителни на външна среда и е изключително трудно, до сега се смяташе за почти невъзможно, да бъдат отгледани в изкуствена такава.

Ако технологията се развие, това ще позволи на жени, за които в момента е напълно невъзможно да имат биологични деца дори чрез инвитро, да бъдат оплождани от свои клетки и желани сперматозоиди. Веднъж оплодена клетката ще бъде присадена и ембриона ще се развива по естествен път в тялото на майката. Освен това усъвършенстването на отглеждането на подобни клетки могат да помогнат за нови хормонални лечени, както и лечения на жени, страдащи от различни видове рак на половата система.

За да стане технологията факт обаче, освен изследвания, са нужни и регулаторни и етични диалози и решения. Това ще отнеме, в най-добрия случаи, поне още няколко години.