frida.bg
диета

Диета за здрави и красиви нокти на всяка възраст

Не е тайна, че начинът, по който изглеждат нашите нокти отразява нашето здраве, и най-вече отразяват качеството на нашата диета. Това, с което се храним има пряко отношение към състоянието на нашия маникюр. Ако приемате бедна на витамини и минерали храна вероятно ще забележите, че ноктите ви стават крехки и чупливи. Точно както и вашето здраве.

Има много фактори, които се отразяват върху красотата на нашите нокти – замърсяването на околната среда, токсините, нездравословната храна, стресът и напрегнатото ежедневие. Всички те в някаква степен възпаляват нашите клетки. И в крайна сметка разрушават структурата на колагена, кератина и еластина в тях. А именно те са отговорни за красивия и здрав вид на нашата кожа, коса и нокти.

Има храни, които съдържат точните съставки, за да ни помогнат по-бързо да възстановим баланса на витамини и минерали в тялото си. Обогатете с тях вашата диета и подхранете състоянието им отвътре. Не само за красив маникюр, но за прекрасна кожа и блестяща коса.

Сурови бадеми

Almonds

Бадемите са прекрасна храна за заздравяване и подхранване на нашата красота отвътре навън! Те съдържат витамин Е, които се свързва с здравата, блестяща кожа и високия имунитет. Витамин Е също така защитава кожата от свободните радикали, а мононаситени мастни киселини в тях се свързват с намаляване на възпалителните процеси и забавяне на стареенето.  Бадемите са богати още на магнезий, калций и фолат.

Тиквени семки

Closeup of Full Bowl of Peeled Pumpkin Seeds with Orange Pumpkin, Autumn Holidays

Суровите тиквените семки ще доставят на тялото ви една наистина добра доза протеин, фибри, желязо, магнезий, биотин и омега-3 мастни киселини. Освен това тези вкусни семена ще подобрят вашето настроение, ще повишат нивата на енергията ви, и разбира се, ще подобрят състоянието на вашата кожа, коса и нокти.

Овесени ядки

Oats

Овесените ядки са евтини, а вече можете да намерите и такива без глутен. Съдържат протеин, биотин и витамини от групата В, магнезий, калий и други антивъзпалителни компоненти. Нека не забравяме фибрите и антиоксидантите! Добавете повече овесени ядки за ситост и красота!

Бобови храни

Beans & Rice

Бобовите храни са богати на биотин – витамин, който заздравява ноктите отвътре и ги прави по-издръжливи при ежедневните занимания. Бобовите храни  имат високо съдържание фибри и антиоксиданти, както и на фитохимикали, които неутрализират вредните за клетките ни свободни радикали. Нека не подценяваме добрите стари бобови храни и да ги консумираме по-често за здраве и красота!