frida.bg

5 начина да преборим зимната депресия

Научно доказано е, че зимата е най-депресивния период за повечето хора. Това се дължи на липсата на светлина, краткия ден, студа и начина на живот, до който всичко това води. През зимата пътуваме по-малко, движим се по-малко, излизаме с по-малко хора, забавляваме се по-малко и плащаме по-големи сметки. Това е период, в който предимно работим и си стоим вкъщи.

Факторите, заради които страдаме от летаргия и лошо настроение са много. Доказано е, че причините са и физически, и психически. Ето обаче няколко начина, предоставени от експертите на британския в-к „Гардиън“, с които да се преборим със зимната меланхолия и да дочакаме по-топлите и хубави дни.

Упражнения

Казвали сме го много пъти, ще го кажем и сега. Движението е енергия и живот. Обездвижването е най-честата причина за ранна смърт в западния свят, изпреварвайки дори тютюнопушенето. Днес прекарваме дните си пред компютъра, отделяйки малко време на упражнения и разходки. Само 15 минути активно движение на ден обаче, води до увеличаване на невротрансмитери като норепинефрина и допамина. Това, от своя страна, помага настроението ни да бъде по-ведро, а самите ние да имаме повече енергия.

Хюга

Хюга е последният хит в Западния свят. Това е така наречената Скандинавска философия или наръчник за щастие. Скандинавците са европейците, които преживяват най-дълги и най-сурови зими. Те нямат никакъв избор, освен да направят така, че да не са константно депресирани. Затова се отдават на малките, но хубави неща в живота – топли вечери с добри приятели и старо вино, уикенди със семейството, хубави неща за ядене… Това означава да „прегърнете зимата“. Вместо да прекарвате времето си в летаргия, да използвате мрака и студа и да прекарате чудесни моменти с най-близките си у дома. Пробвайте – помага!

Яжте сложни въглехидрати

Мазни, рафинирани въглехидрати, като пицата и бургера, ви дават краткосрочно удоволствие, но ще ви накарат да се почувствате по-бавни и тъжни през зимните месеци. По-сложните въглехидрати, като броколи, спанак, тиквички и леща, се нуждаят от повече време за храносмилане, което означава, че те не причиняват внезапните скокове в кръвната захар, които могат да потиснат настроението ви.

Поемайте рибено масло и витамин D

Хранителните добавки не се броят за хапчета. Стига да са правилните, в умерено количество и качествени – хранителните добавки ни помагат лесно да си осигурим полезни вещества, които иначе не бихме могли. Витамин D играе роля в регулирането на настроението, поддържането на оптимални нива на кръвната захар и подсилването на имунната система, но един от основните природни източници на витамин D е слънчевата светлина. Това означава, че през зимата изпитвате недостиг на този витамин.

 Рибното масло пък (Омега 3) също е изключително полезно, но за съжаление, в България, не ядем достатъчно риба, за да можем да си го набавим естествено. В Исландия, например, въпреки суровия климат, живеят едни от най-щастливите хора в Европа. Една от причините за това е именно голямото количество Омега 3, които исландците си добавят естествено. Омега 3, освен всички благоприятни действия, оказва и антидепресантен ефект, като подобрява функционирането на клетките в мозъка и кръвта.

Медитирайте

Д-р Норман Розентал, психиатърът, който пръв започва да изследва зимната депресия, твърдо вярва в медитацията като средство за лечение на състоянието. Изследванията сочат, че чрез отпускане на тялото и ума чрез медитация, се симулира освобождаването на хормона мелатонин. Освен това медитацията може да доведе до повишена активност в лявата префронтална кора, част от мозъка, свързана с щастието, и намалена активност в мозъчните региони, свързани със стреса.