frida.bg

Уникален проект помага за намаляването на загубата на храна в Италия

Млада жена предпазливо докосва портокалите и прясното зеле, сложени в найлонова торбичка. „За вас са“, настоява доброволецът Франческо Фаноли.  „И са безплатни“, добавя с усмивка той.  Жената все още не може да повярва, поглежда  за миг към близката градинка, където си играе двегодишното й дете, и взема торбичката. Вкъщи я чакат още няколко гладни гърла.

Франческо Фаноли е част от група доброволци, които започнаха уникален проект в италианската столица Рим. Веднъж седмично те събират останалата на търговците прясна храна, която ако не се консумира скоро, ще трябва да се изхвърли, и я даряват на нуждаещи се.

Piazza Navona, Roma, Italy

Не всички откликват на благородната кауза

„Идваме на пазара в Албероне всяка събота привечер и призоваваме продавачите да ни дадат останалите им продукти, които не са успели да продадат. След затварянето на пазара на един от щандовете разпределяме и опаковаме храната и я раздаваме“, споделя един от организаторите на проекта Виола Де Андраде Пироли. Тя е инструктор по пилатес и смята, че само когато правиш добро можеш да си пълноценна личност. Не всички търговци на пазара в Рим откликват на апела на доброволците. Някои смятат, че има хора, които не са бедни и злоупотребяват.

Доброволците събират прясна храна от пазара в Рим всяка събота.
Съвестта на хората е единствената „проверка“

„Не искаме лична карта на хората, които идват, за да вземат храна. Не ги питаме колко пари получават, нито ги съдим. Всеки трябва сам да се справи със собствената си съвест. Но уверявам ви, повечето хора наистина имат нужда“, казва още Виола Де Андраде Пироли. Мечтата й е проектът да се разрасне и да обхване повече пазари в Рим, а защо не и в цяла Италия. Загубата на храна годишно в страната се оценява на повече от 8 милиарда и 500 милиона евро, като голяма част от продуктите, които се изхвърлят, са годни за ядене.

„Продавам моцарела, паста, ръчен хляб. Всяка седмица ми остават по 5-6 килограма непродадена продукция и много се зарадвах на идеята на тези млади хора. Щастлив съм, че мога да помогна, макар и с малко“, разказва един от търговците на пазара в Албероне Лука Цафали.

За акцията е разбрала и 91-годишната Мария Рокатели, която идва в събота вечер до щанда на доброволците с инвалидна количка, бутана от сина й. Въпреки студа, тя е усмихната. „Казаха ми да дойда тук, защото има младежи, които помагат на бедни хора“, казва Рокатели.  „Всичко е от полза“, допълва възрастната жена. А доброволците не спират да раздават пресен хляб, боб, карфиол, риба и различни плодове. На щанда им, на картон от кашон  пише „raccolta e distribuzione gratis“ („безплатно събиране и раздаване“).  За нация, която се гордее с продукцията си и с легендарните си пазари с прясна храна, инициативата със сигурност ще допринесе за намаляване на загубата на свежи продукти, коментира Ройтерс.

Gorgeous little snippet of a scene in a backstreet cafe that looks like something you could see anywhere in France. Hanoi's Old Quarter has a heavy French  influence.

Глобално, една трета от произвежданата храна, оценявана на повече от 1 трилион долара, отива на боклука. В Европа загубата на хранителни продукти възлиза на 143 милиарда евро, изчислява Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Снимки: Flickr