frida.bg
принцип

Кой е „първият принцип“ на Илон Мъск за постигане на успех в живота

Ако не сте чували за Илон Мъск, може би е време! Той е инженер, изобретател, инвеститор и не на последно място -милиардер, който със сигурност има на какво да ни научи. Основател на авио-космическата компания SpaceX и един от основателите на TeslaMotors и PayPal. Без да навлизаме в подобности във всичко, с което той се занимава, можем да кажем, че Мъск определено е учен, който вярва, че междугалактическите мечти стават реалност. Е, стига да работиш за това.

Първият принцип на Илон Мъск може да промени перспективата ни за живота

По време на лекция за TED Мъск разкрива какво различава гениалното мислене от стандартното, и също така как няколко малки промени в начина ни на мислене могат да ни донесат огромен успех. Точно тази тайна съставка Мъск нарича „първият принцип“. Всъщност този принцип ни съветва да поставяме под съмнение всичко, което смятаме, че знаем за определена ситуация или проблем. Ако опитваме да решим настоящ проблем със стари средтва – такива, които знаем от преди – предположения, вярвания, съвети и т.н. ние. в голяма степен ще направим грешка. А това ще отдалечи успеха от нас. Много често успехите в кариерата и в живота ни идват след правилно взети решения и нестандартния подход към нещата. Точно това иска да ни каже и Мъск с идеята за „първия принцип“.

През 2002 година Мъск пуска първата си ракета до Марс – една щура идея, която се превръща в проект за милиарди долари – SpaceX. Той започва от нулата – имайки една безумна идея да има ракета, с която да отиде до Марс. Но открива, че за да се случи това трябва да си купи ракета на стойност 65 милиона долара – сума, която сериозно заплашва да спъне мечтата му.

Какво се случва после? Инженерният му ум решава, че няма как да се откаже и вместо това ще започне да мисли креативно. Ако иска да има ракета, трябва да може да си я позволи. Ако иска ракетата да му излезе по-евтино, трябва да я изобрети сам. За целта са му нужни материали, които ще струват много по-малко, отколкото една готова ракета. След няколко години той вече произвежда ракети на цена 10 пъти по-ниска от тази, която самият той е получил.

Какво ни показва неговата история? Всичко е възможно стига да мислиш като изследовател, който открива света. Понякога за първи път. Това е един наистина успешен начин да се справим с всяка ситуация в живота си по един креативен, нестандартен и понякога – гениално печеливш начин!

https://www.youtube.com/watch?v=tSVsuZSdqZ0