frida.bg

Умни стратегии за сутрините след (почти) безсънна нощ

Всеки има такива сутрини. Въобще не успяхте да се наспите през нощта, а часовникът ви упорито ви напомня, че е време за ставане, защото задачите не чакат. Дали защото бяхте на парти до ранни зори или просто мислите в главата ви не ви дадоха да затворите очи дори за миг? Факт е, че се изхлузвате от мекото одеало с нож в сърцето, натежала глава и … без нито една капчица енергия.

Липсата на качествен сън и почивка през изминалата нощ води до неприятни усещания през целия следващ ден – липса на фокус и концентрация, раздразнителност, умора, изтощение. Ако страдате от хронично безсъние, симптомите се умножават, тъй като тялото и мозъкът ни не могат да се отпуснат и да се възстановят от стреса на ежедневието.

Предлагаме ви няколко умни стратегии за справяне с епизодични моменти на липса на качествен сън. При по-сериозни проблеми със съня, моля, обърнете се към лекуващия ви лекар или психолог, които биха ви дали насоки за справяне с безсънието.

Приемете ситуацията такава, каквато е

Приемете фактите, цяла нощ се въртяхте в леглото, но сънят така и не пожела да дойде и да остане до край. Не можахте да се възстановите и от сутринта сте нервни и сънливи. Да се ядосваме за това, че не можахме да заспим цяла нощ само ще утежни ситуацията. Приемете, че на всеки се случва и опитайте да намерите нещо позитивно в деня си, което да ви накара да се усмихнете на себе си!

Отложете тези задачи, които не са спешни

Когато не сме си взели нужната почивка сън, енергията ни пада, особено в средата на деня. Няма как днес да бъде най-продуктивния ви ден и не се опитвайте да промените това. Липсата на достатъчно сън няма да се възстанови, дори да се наливате с кафе през целия ден. Отложете задачите, които не са спешни днес, пестете енергията си и опитайте да свършите всичко в следващите няколко дни.

Бъдете изключително внимателни

Особено ако трябва да пътувате с автомобила си или работата ви е свързана със сметки, пари, планиране и др. Липсата на сън влошава най-вече концентрацията и вниманието ни и в тези дни сме склонни да допуснем грешки от липса на фокус. Бъдете изключително внимателни, за да избегнете ненужни грешки и усложнения.

Легнете си час по-рано

Отделете малко време да се погрижите за себе си. Лека вечеря, почивка, четене на книга, приглушена светлина. Предразположете нервната си система да се отпусне.  Ако си казвате, че „трябва“ да заспите, това може да създаде напрежение у вас, което да ви попречи да заспите. Опитайте да не се притискате да заспите на „всяка цена“ и оставете съня сам да дойде при вас. Лека нощ!