frida.bg

Защо всъщност трябва да загряваме преди тренировка?

Защо всъщност трябва да загряваме преди всяка тренировка? Много често в залата виждаме хора, които се разтягат преди да се качат на бягащата пътека и вероятно самите ние  правим редовно. Трябва да загряваме и това е факт, на който сме се доверили още от часовете по физическо възпитание в училище. Въпреки това много от нас пропускат или претупват загряването преди да се захванат с по-сериозната физическа активност. Може би си мислите, че нямате време или сте свикнали да бързате в ежедневието си и да пропускате всичко, което изглежда … е, не чак толкова належащо…

Тренировката е стрес за тялото ни, нека му помогнем да се адаптира

Правилното загряване на тялото, както разтягането и успокояването на сърдечния ритъм след физическите упражнения са изключително важни за това тялото ни да се адаптира към предстоящия стрес. Както и да се възстанови след това. Когато загряваме ставите с леки упражнения всъщност ние подготвяме не само тях, но и сърцето, дробовете, мускулите, скелета и психиката си. Цялото ни тяло се мобилизира, за да се справи със стреса от физическото натоварване.

Правилното загряване на тялото ще ни предпази от контузии

Загряването преди упражнения всъщност подготвя мускулите и ставите ни за физическата активност, а това намалява шанса да получим контузия. Освен това, загрявката ще раздвижи кръвообращението ни и ще ни освежи, в резултат на което ще имаме много по-добри резултати по време на, а и след добре свършената работа.

Правете динамично вместо статично разтягане

В началото на тренировката направете динамично разтягане, вместо статично и продължително. Кръгови движения на врата и раменете, кръгови движения от тазобедрените стави и кръста, да не забравяме да загреем и коленете и глезените. Няколко подскока или клека също ще загреят тялото ни добре преди нещо по-интензивно. Продължителното разтягане в началото на тренировката може да доведе до обратен ефект – чувство на слабост в мускулите след това. Правете динамична загрявка в началото на всяка физическа активност, за да си гарантирате оптимални резултати и високо ниво на енергия!