frida.bg

5 от най-богатите жени, които сами са спечелили парите си

Живеем в най-хубавите време за жените в цялата история на човечеството. Поне на Запад. Макар неравенството да е все още факт – никога до сега дамите не са имали толкова големи възможности. Всеки ден се чупят стереотипи и жените доказват това, което се знаеше винаги – те не са нищо по-малко от мъжкия пол и това, което е в главата ти има много по-голямо значение от онова между краката.

И макар все още повечето богати хора да са мъже, някои дами доказват, че това бързо може да се промени. В света има много жени, които са милиардерки и милионерки. Голяма част от тях обаче са наследници на огромно богатство и макар да управляват тези пари, не са ги изкарали сами. Този материал не разглежда най-богатите жени въобще. Той е посветен на онези, които са започнали от нулата и са си ги изкарали сами.

Джоан Роулинг – над 650 млн.

Роулинг е първият писател в историята, който стана милиардер. Тя безспорно е най-успешният и обичан автор на нашето време. В литературния свят, все още доминиран от мъже, това постижение е юмрук в лицето на сексистите. Джоан е обикновена провинциална майка, която изпитва сериозни финансови затруднения. Изоставена е от мъжа си и гледа сама детето си, разчитайки на социални помощи. Майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45-годишна възраст. Роулинг е самотна, бедна и без подкрепа. Когато пише първата книга за Хари Потър, получава 12 последователни отказа за издаване. Въпреки че всички карти на съдбата са против Роулин, тя не се отказва и се бори до последно. Накрая едно малко издателство се съгласява да публикува книгата й в 1000 копия, само защото дъщерята на собственика харесала романа.
Останалата част от историята я знаете.

Роулинг днес има над 650 млн. долара в сметката, а бранда „Хари Потър“ се оценява на над 23 млрд. долара. Тя държи голяма част от правата. Преди няколко години нейното богатство беше оценявано още по-високо, но писателката харчи, инвестира и дарява големи суми пари.

Опра Уинфри – над 3 млрд.

Опра е първата чернокожа жена, която наистина покори Америка. Нейното предаване „Шоуто на Опра“ се излъчваше до 2011 г. и беше едно от най-рейтинговите в САЩ. Историята й обаче също е тежка. Родителите й са тийнейджъри, които я изоставят. Отгледана е от баба си, която я облича с чували от картофи, защото няма пари за други дрехи. На 12-годишна възраст е била изнасилена за пръв път. Когато се оплакала – това не направило впечатление на никого от семейството й, които сметнали стореното за нормално. Многократно е била изнасилвана от всичките си роднини от мъжки пол.

Едва на 14 години ражда дете, което по-късно умира. Малко след това бяга от вкъщи и от там насетне съдбата й е предначертана. Нейното естествено поведение и остър ум я правят най-богата жена афроамериканец. Предаването й е номер 1 в продължение на 18 години, а тя развива бизнеса си с продажба на права, книги, мърчъндайз, инвестиции и различни продукти със собствена марка. Днес богатството й е оценявано на над 3 млрд. долара. Освен него обаче тя има и много голямо обществено одобрение и влияние. В последните няколко седмици нейното име се спряга като бъдещ кандидат за президент на САЩ.

Чжоу Кунфей – над 9 млрд. долара

Кунфей е най-богата жена в света, която сама е изкарала парите си. Тя е на 47 години и е собственик на китайската компания Lens Technology, един от водещите производители на сензорни екрани. Подобно на горните две дами – и тя има тежко детство.

Кунфей е едно от трите деца на бедно семейство на китайски занаятчии. Тя е едва на 5 години, когато майка й умира, а малко след това баща й ослепява наполовина при инцидент на работа. Семейството живее много бедно, а Чжоу не успява дори да довърши средното си образование и напуска училище на 16, за да помага за изхранването. Дълги години работи при много тежки условия в завод за производство на стъкла за часовници.

Успява да спести 3000 долара и с тях открива своя производствена база за такива артикули, защото е много добре запозната с процеса. В началото работи с брат си, сестра си и братовчедите си. Години наред едва крепи бизнеса си, но поддържа реноме на висококачествен и изпълнителен бранд. Всичко се променя, когато през 2003-та година получава поръчка от Motorola за разработка на стъклени екрани за един от моделите на им. Изпълнява поръчката на високо ниво и скоро след това започва да работи с HTC, Nokia и Samsung. Когато през 2007 Apple пуска първите iPhon-и именно компанията на Кунфей произвежда техните екрани. Това окончателно я прави милиардер.

Даян Хендрикс – над 5 млрд. долара

Даян Хендрикс е най-богатата жена в САЩ, която не е получила парите си като наследство. Тя е основател на компания за дистрибуция на материали за външно строителство. Основата компанията заедно с мъжа си, но през 2007-ма той загива в нелеп инцидент и тя остава сама. Има избор дали да продаде всичко или да развива бизнеса сама. Избира второ, като само за няколко години прави стойността на компанията многократно по-висока. Освен всичко е и майка на 7 деца.

Елизабет Хоумс – над 3 млрд. долара

Елизабет Хоумс е най-младата жена милиардер в историята. Тя е от онези, за които се чудиш не дали, а за какво са сключили сделка с дявола. С визия на супер модел, приказно богатство и остър ум, Хоумс е като изкарана от сън. Елизабет е само на 19 години и е успешна студентка по нанотехнологии, когато напуска елитния Станфорд. Веднага след това започва да разработва своя собствена компания, занимаваща се с медицински изследвания и софтуер.

Когато е на 31 години фирмата й Theranos пуска теста Edison. Това е революционен тест, който само с една капка кръв заменя много различни кръвни лабораторни тестове, които иначе отнемат време и пари. Тестът дава бързо диагностициране на СПИН и хепатит. Само този проект на компанията на Хоумс е оценяван на над 10 млрд. долара. Тя става милиардер през 2014-та. Тогава е на 30 години.