frida.bg

Как Луната влияе на живота ни, но обяснено научно

В момента всички говорят за това, че Луната ще е едновременно Супер синя, Кървава и ще има Лунно затъмнение. Голяма част от хората по света ще имат късмета да наблюдават това изключително рядко и красиво астрономическо явление. Тези дни са рай за астролозите, които разказват за изключителното значение на събитието в живота ни. Но докато тези думи са в сферата на предположенията, едно е сигурно – Луната влияе на съня ни.

Винаги се е знаело, че Луната оказва влияние върху цикъла на съня и поведението на много хора, но до скоро това не беше доказано. Макар и в миналото много научни проучвания да са установявали директна връзка между Луната и живота ни, най-скорошното и пълно изследване от 2013-та категорично доказва тази връзка, предава британския вестник „Индипендънт“.

Изследването е на влиятелния Cajochen, институт по хронобиология към психиатричната болница на университета в Базел, Швейцария. То твърди, че при пълнолуние много хора се унасят по-трудно, спят по-малко и самото качество на съня е по-ниско. При това говорим за наистина забележителна разлика в дните на пълнолуние и без – около 20 мин. средно по-малко сън при пълна луна. Според учените това може би се дължи на спада на нивата на мелатонин в човешкия организъм.

Но докато изследванията категорично доказват взаимодействие между съня и фазите на Луната, то науката все още мълчи на какво точно се дължи тази връзка.

Как точно?

Друг изследвания показват, че при някои хора, по време на пълнолуние, има повишение на кръвното налягане. Наблюдава се и увеличение в производството на някои хормони и стомашни сокове.

Една от хипотезите изтъква причината, че по време на пълнолуние нощното небе е много по-ярко и навън е по-светло. Отдавна се знае, че дори със затворени очи, светлината оказва влияние на съня. Това обаче не обяснява защо разлика се наблюдава и при хора, почиващи в стаи със щори или дебели завеси.

Следващо предположение е, че някои са по-чувствителни на гравитационните вълни, а и малките деца знаят, че Луната има голямо значение в тази насока. Най-очевидно е при приливите и отливите. Все пак 2/3 от нашето тяло е вода. Учените говорят и за неоткрит вътрешен биологичен ритъм, свързан с циклите на спътника ни, чийто произход е от древни времена и се предава по генетичен път.

С нетърпение очакваме по-задълбочени научни открития по въпроса. Но макар причините все още да не се знаят, и учените, и астролозите са съгласни с едно – Луната и нейните фази оказват видимо влияние върху съня ни и начина ни на живот.