frida.bg

Изследване: биологически кучетата са по-умни от котките

Войната между почитателите на котки и кучета е стара колкото света. От една страна котките са изключително чаровни, забавни и красиви същества. Перфектни са за гушкане, могат да се гледат в апартамент и не изискват чак толкова грижи. За сметка на това са изключително егоистични и своеволни. Кучетата пък впечатляват със своята любов, лоялност и игривост. Те обаче са много по-изискващи време, ресурси и внимание. И двете животни имат своите предимства, затова хора като нас ги обичат по равно.

Повече неврони – повече акъл

Един спор обаче винаги е глождел мисълта ни – кой вид е по-интелигентен? Да, ясно е, че кучетата подлежат много повече на обучения и са способни да правят различни номера и да изпълняват команди. Това обаче, според някои, не е признак на интелект, а дори напротив. До сега много експерти смятаха, че котките имат далеч по-остра мисъл и именно това е причината да са неподатливи на обучение.

Проучване публикувано в списание Frontiers of Neuroanatomy обаче дава категоричен отговор на въпроса. Според изследователи кучетата имат мозъчна кора с два пъти повече неврони, спрямо котките. Невроните са мозъчните клетки, отговорни за мисълта. Учените свързват именно плътността на невроните с цялостната когнитивна способност.

Изследването е направено от психолози и биолози от Университета във Вандербилт. То не е било посветено само на кучетата на котките, а на много различни животни. Главната му цел е да сравни мозъчните кори на различни класове бозайници – хищници, тревопасни и всеядни, за да открие кои са интелигентни. До сега хищниците са били смятани за най-умните, защото те трябва да проявят много повече способности, сетива, умения и интелект, ако искат да оцелеят.

Не само невроните са важни!

Учените са изследвали мозъците на кучета, котки, мечки, лъвове, порове и други животни. Те открили, че в повечето случаи – колкото по-голямо е животното, толкова повече неврони има то в мозъчната си кора. Естествено, това не важни за всички, защото, например, човекът е по-интелигентно животно от слона, който е в пъти по-голям. Мишките пък – изненадващи имат много повече неврони, от колкото се е смятало, че малкият им мозък може да събере. От всички изследвани животни обаче най-много неврони имат кучетата – един Голдън Ретривър е разполагал с 627 млн. неврона. Средното за кучетата било 530 млн., а за котките – 250 млн.

Изследователите казват, че все пак техните проучвания не бива да се взимат с чиста монета, за да се констатира кое животно е практически по-умно. Макар красноречиво да се доказва, че кучетата имат повече физическа възможност да са по-интелигентни, това е едва част от комплексните и сложни причини, които оформят мозъка и мисълта. Според учените трябва да се направят още проучвания и различни тестове, за да може по категоричен и доказан начин да се каже кой вид е по-интелигентен като цяло. Освен това не бива да се забравя, че и кучетата, и котките, имат много различни породи, които съществено се различават една от друга. Не може, например, да се сравнява лъв с домашна котка или Коли с Пинчер.

Но все пак: 1:0 за кучетата.